Business & Finance Τετάρτη 9/08/2023, 11:16
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ανοδική κίνηση με αποτελέσματα και deals στο επίκεντρο

ΧΑ: Ανοδική κίνηση με αποτελέσματα και deals στο επίκεντρο

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, μετά τη χθεσινή υποχώρηση, εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων και επιχειρηματικών ειδήσεων, ενώ ανοδικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.320,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,73% με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται κοντά στα 7,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των τραπεζών ενισχύεται κατά 0,54%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+2,31%), της Autohellas (+1,87%), της Motor Oil (+1,79%) και της Elvalhalcor (+1,35%). Αντιθέτως πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (-090%), της Πειραιώς (-0,51%) και των Τιτάν (-0,21%).

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+2,29%), του Πετρελαίου (+1,40%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+1,26%). Ανοδικά κινούνται 56 μετοχές, 10 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Αττικές Εκδόσεις +9,88% και ΑΔΜΗΕ +4,18%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ινετρετέκ -3,61% και Alpha Αστικά Ακίνητα -1,96%.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή πτώση, η οποία πάντως ήταν πολύ πιο ήπια σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σχολίασε ότι οι θετικές εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία δεν αγγίζουν στην παρούσα φάση το χρηματιστήριο, καθώς οι διαχειριστές είτε είναι στις θερινές διακοπές τους είτε συνεχίζουν την πολιτική των ρευστοποιήσεων.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, στα 357 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους της Alpha Bank το α’ εξάμηνο του έτους, παρουσιάζοντας αύξηση 78% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 195 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Coca-Cola HBC AG ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 385,7 εκατ. ευρώ έναντι 152,9 εκατ. ευρώ το α’ εξαμηνο του 2023. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις έφτασαν τα 5,021 δισ. ευρώ έναντι 4,209 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022 κυρίως ως αποτέλεσμα των ενεργειών βελτίωσης του μείγματος τιμών και προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες και αγορές.

Από την άλλη, συμφωνία για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Volterra ΑΕ, από την ΑΒΑΞ ΑΕ, υπέγραψε η Mytilineos Energy & Metals. Η ΑΒΑΞ θα εισπράξει κατά την ημερομηνία μεταβίβασης ποσό €6 εκατ. ως αρχικό τίμημα και ποσό €7 εκατ. ως προκαταβολή προσθέτου τιμήματος. Εφόσον συγκεκριμένες προϋποθέσεις της συναλλαγής εξελιχθούν ομαλά και επιτευχθούν συγκεκριμένοι μέσο και μακροπρόθεσμοι στόχοι, το συνολικό τίμημα μπορεί να φτάσει μέχρι το ποσό των €24 εκατ. κατά το μέγιστο.

Την ίδια ώρα, έντονα ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών, μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση, με τις ιταλικές τράπεζες να ανακάμπτουν από τις σημαντικές απώλειες της προηγούμενης συνεδρίας καθώς η κυβέρνηση μετρίασε τη στάση της αναφορικά με έναν νέο τραπεζικό φόρο. Συγκεκριμένα, η Ιταλία όρισε πλαφόν στο 0,1% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών για τον νέο φόρο, ύστερα από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για την επιβολή φόρου 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Απειλή για την κινεζική οικονομία: Αποπληθωρισμός τον Ιούλιο μετά από 2 χρόνια

Ευρωαγορές: Ισχυρή ανάκαμψη με το βλέμμα σε Ιταλία και πληθωρισμό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News