Business & Finance Τρίτη 8/08/2023, 23:23
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε αρνητικό έδαφος μετά την υποβάθμιση τραπεζών που προκαλεί ευρύτερο sell-off

Οι τράπεζες διολισθαίνουν μετά την υποβάθμιση 10 μεσαίων τραπεζών από τη Moody's - Ανοδικά οι φαρμακοβιομηχανίες μετά τα θετικά στοιχεία από τη δοκιμή του φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας της Novo

Wall Street: Σε αρνητικό έδαφος μετά την υποβάθμιση τραπεζών που προκαλεί ευρύτερο sell-off

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα την Τρίτη σε ένα ευρύ sell-off μετά την υποβάθμιση αρκετών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s που αναζωπύρωσε τους φόβους για την υγεία των τραπεζών και της οικονομίας των ΗΠΑ.

Μετά από ένα ράλι πέντε μηνών που ώθησε τον S&P 500 και τον Nasdaq σε απόσταση 5% από τα ιστορικά υψηλά τους, ο Αύγουστος έχει πλέον κλείσει σε αρνητικό έδαφος στις 5 από τις 6 συνεδριάσεις.

Η πτώση της Τρίτης προκλήθηκε αφού ο οίκος μείωσε κατά μία βαθμίδα τις αξιολογήσεις 10 μικρών και μεσαίων τραπεζών και έθεσε έξι τραπεζικούς κολοσσούς, μεταξύ των οποίων τις Bank of New York Mellon, U.S. Bancorp, State Street και Truist Financial, υπό εξέταση για πιθανή υποβάθμιση.

Η Moody’s προειδοποίησε επίσης ότι η πιστωτική ισχύς του τομέα θα δοκιμαστεί πιθανώς από τους κινδύνους χρηματοδότησης και την ασθενέστερη κερδοφορία.

Η εμπιστοσύνη της αγοράς στις αμερικανικές τράπεζες έχει σταδιακά επιστρέψει μετά τις πτωχεύσεις τριών τραπεζών νωρίτερα φέτος, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank, που συγκλόνισαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο δείκτης τραπεζών διολίσθησε την Τρίτη, όπως και ο περιφερειακός τραπεζικός δείκτης. Οι μεγάλες τράπεζες Goldman Sachs και Bank of America υποχώρησαν όπως επίσης πτώση σημείωσαν και οι μικρότερες Bank of New York Mellon και Truist.

Ο Jason Pride, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και έρευνας της Glenmede, σημείωσε ότι οι υποβαθμίσεις της Moody’s, καθώς και η ειδοποίηση που δόθηκε στις μεγαλύτερες τράπεζες για πιθανές μελλοντικές ενέργειες, ήταν μια δημόσια δήλωση σχετικά με τις ανησυχίες του οργανισμού για την υγεία του τραπεζικού συστήματος, και αυτό επηρεάζει την ευρύτερη οικονομία.

«Νομίζω ότι είναι μεγάλη υπόθεση στη γενικότερη εικόνα του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας, επειδή ο δανεισμός των περιφερειακών τραπεζών είναι ένας από τους κύριους καταλύτες ανάπτυξης της οικονομίας», δήλωσε. «Αν επιβραδύνει, ο κινητήρας δεν λειτουργεί τόσο καλά».

Η αντίδραση στις υποβαθμίσεις των τραπεζών ώθησε προς τα πάνω τον δείκτη μεταβλητότητας της αγοράς, τον δείκτη φόβου της Wall Street, φτάνοντας κάποια στιγμή σε υψηλό δύο μηνών.

O S&P 500 έχασε 19,06 μονάδες ή 0,42% και έκλεισε στις 4.499,38 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 110,07 μονάδες ή 0,79% στις 13.884,32 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 158,64 μονάδων ή 0,45%, στις 35.314,49 μονάδες.

Οι περισσότεροι από τους 11 βασικούς τομείς του S&P 500 σημείωσαν πτώση. Ενώ ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ήταν, όπως είναι λογικό, ένας από τους δείκτες με τη μεγαλύτερη πτώση, οι κλάδοι των υλικών και της τεχνολογίας βάρυναν επίσης σημαντικά.

Ο ενεργειακός δείκτης ήταν μεταξύ αυτών με τις χειρότερες επιδόσεις στις πρώτες συναλλαγές, καθώς οι τιμές του αργού υποχώρησαν μετά τα απογοητευτικά εμπορικά στοιχεία από την Κίνα. Ωστόσο, καθώς το πετρέλαιο γύρισε σε θετικό πρόσημο το απόγευμα, υποβοηθούμενο από μια αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία που ανακοίνωσε πιο αισιόδοξες προοπτικές για την οικονομία, το οποίο βοήθησε τον δείκτη να αντιστρέψει την πορεία του και να κλείσει υψηλότερα.

Οι μετοχές του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν επίσης άνοδο. Οι φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση της Novo Nordisk με έδρα τη Δανία ότι το φάρμακό της για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, Wegovy, μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News