Business & Finance Τρίτη 8/08/2023, 19:56
ΑΓΟΡΕΣ

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές – «Βουτιά» για τις τράπεζες – Ανοδικά η υγεία

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές – «Βουτιά» για τις τράπεζες – Ανοδικά η υγεία

Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές προετοιμάστηκαν για τα σημαντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα και αντέδρασαν στην ανακοίνωση του έκτακτου φόρου στις ιταλικές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,2% χαμηλότερα, με τις τράπεζες να χάνουν 2,7% και να ηγούνται των απωλειών, καθώς οι περισσότεροι τομείς διολίσθησαν στο κόκκινο. Οι μετοχές του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης αντέδρασαν στην τάση και πρόσθεσαν 3,2%.

Οι ιταλικές τράπεζες δέχθηκαν πλήγμα από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επιβολή έκτακτου φόρου 40% στα τραπεζικά κέρδη, παρασύροντας τον τραπεζικό τομέα. Η θετική συνεδρίαση για την υγειονομική περίθαλψη ήρθε μετά από ένα αισιόδοξο αποτέλεσμα από τη δοκιμή ενός φαρμάκου από τη δανική φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας με άνοδο 0,1%, καθώς οι αγορές φάνηκε να εισέρχονται σε κατάσταση αναστολής μετά την παγκόσμια υποχώρηση της περασμένης εβδομάδας.

Δείκτης

Κλείσιμο

Μεταβολή

%

FTSE 100

7527,42

-27,07

-0,36

DAX

15774,93

-175,83

-1,1

CAC 40 Index

7269,47

-50,29

-0,69

FTSE MIB

27942,25

-605,36

-2,12

IBEX 35 Idx

9301,8

-56,8

-0,61

 

Οι ανακοινώσεις των δεικτών τιμών καταναλωτή αναμένονται από την Κίνα την Τετάρτη και τις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η πρώτη θα αναφέρει αποπληθωρισμό 0,5% σε ετήσια βάση, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τις παγκόσμιες πιέσεις στις τιμές, αλλά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι χρειάζονται περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα από το Πεκίνο.

Τα στοιχεία για τις ΗΠΑ θα παρακολουθούνται στενά στο πλαίσιο της επόμενης απόφασης νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς οι αγορές προσπαθούν να εκτιμήσουν αν η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη και για πόσο καιρό τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά. Μια έρευνα του Reuters σε οικονομολόγους οδήγησε σε μια πρόβλεψη συναίνεσης για την έκδοση του Ιουλίου ύψους 3,3% σε ετήσια βάση, από 3% τον Ιούνιο.

Οι μετοχές Ασίας-Ειρηνικού ήταν μεικτές την Τρίτη, καθώς τα εμπορικά στοιχεία της Κίνας για τον Ιούλιο κατρακύλησαν περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν εν μέσω πτώσης των τραπεζικών μετοχών.

Περίπου το 85% των μετοχών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου και σχεδόν το 80% από αυτές έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες της Wall Street, σύμφωνα με την FactSet.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News