Business & Finance Τρίτη 8/08/2023, 17:46
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Εισαγόμενη διόρθωση με περιορισμένο τζίρο

ΧΑ: Εισαγόμενη διόρθωση με περιορισμένο τζίρο

Νέους τραπεζικούς τριγμούς προκαλεί στις διεθνείς αγορές τόσο η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να επιβάλει επιπλέον φόρο 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών, όσο και η υποβάθμιση 10 αμερικανικών τραπεζών από τη Moody’s. Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έμεινε ανεπηρέαστο και ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.311,19 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,72%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 69,65 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 17.463.030 μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε με απώλειες 0,81% στις 1.084,45 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,65%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,26%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+2,44%), της Τέρνα Ενεργειακή (+0,47%) και της Quest Συμμετοχών (+0,32%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Viohalco (-2,99%), της Aegean Airlines (-2,87%) και της ΔΕΗ (-2,47%).

Από τους επιμέρους δείκτες, μικρή άνοδο σημείωσε μόνο ο δείκτης των Προσωπικών Προϊόντων (+0,12%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες του Εμπορίου (-2,56%) και των Πρώτων Υλών (-2,15%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 3.808.410 και 3.088.349 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 8,50 εκατ. ευρώ και η Μυτιληναίος με 6,56 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 33 μετοχές, 75 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ξυλεμπορία(κ) +11,68% και Ακρίτας +9,71%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: CPI -7,23% και Δομική Κρήτης -7,04%.

Εξάλλου, οι συναλλαγές στο ΧΑ πραγματοποιούνται από χθες σε περιορισμένο εύρος, όπως κάθε Αύγουστο, ενώ οι επενδυτές δεν έδειξαν ιδιαίτερα έκπληκτοι από την αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Scope. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά ξέρει ότι μπροστά της έχει το επόμενο ορόσημο, αυτό της DBRS, που είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά, ακόμη και διόρθωση να βγάλει η αγορά, έχοντας όλα τα περιθώρια, υπάρχουν εύκαιροι αγοραστές που περιμένουν πώς και πώς να πάρουν θέση στη μοναδική ευρωπαϊκή οικονομία που περιμένει επενδυτική βαθμίδα, τονίζει ο αναλυτής.

Την ίδια ώρα, έντονα πτωτικά κινούνται οι δείκτες στις ευρωαγορές με τον γερμανικό DAX στο -1,19% και τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί πάνω από 2%,  στον απόηχο της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης για επιβολή φόρου 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών. 

Η ιταλική κυβέρνηση υπό την Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε φόρο 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών, αιφνιδιάζοντας τις αγορές. Η εισφορά ενσωματώθηκε σε ένα ευρύ πακέτο μέτρων, το οποίο αφορά από τις άδειες ταξί έως τις ξένες επενδύσεις. 

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο αρκετών μικρού ως μεσαίου μεγέθους αμερικανικών τραπεζών και προειδοποίησε πως μπορεί να υποβαθμίσει και ορισμένες από τις μεγαλύτερες, εξηγώντας πως η πιστοληπτική τους ικανότητα θα δοκιμαστεί από τους χρηματοδοτικούς κινδύνους και τη χαμηλότερη κερδοφορία τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Τραπεζική βουτιά μετά τη Moody’s

Πόσο θα κοστίσει στις ιταλικές τράπεζες ο φόρος υπερκερδών

Τράπεζες: Εσοδα από τόκους 3 δισ. για τρεις συστημικές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News