Business & Finance Τρίτη 8/08/2023, 17:01
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τραπεζική βουτιά μετά τη Moody’s

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ακολουθεί στην πτώση τις ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο κυρίως τον τραπεζικό τομέα

Wall Street: Τραπεζική βουτιά μετά τη Moody’s

Πτωτικά άνοιξαν οι δείκτες στη Wall Street την Τρίτη με τις αποδόσεις των ομολόγων να ανεβαίνουν μετά από μια σειρά ειδήσεων για την Κίνα, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, που αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ακολουθεί στην πτώση τις ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο κυρίως τον τραπεζικό τομέα, μετά την απόφαση της Ιταλίας να φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζικών μετοχών κατά 40%.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει άνω του 1%, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 1,22% και ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,91%. Μεγάλες απώλειες καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης που σημειώνει απώλειες περίπου 4%.

Εξάλλου, στον απόηχο της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από την περασμένη εβδομάδα, η Moody’s υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο δέκα τραπεζών ενώ έθεσε έξι κολοσσούς του τραπεζικού τομέα, ανάμεσά τους τις Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street και Trust Financial, υπό παρακολούθηση ενόψει πιθανών υποβαθμίσεών τους.

Παράλληλα, η UPS, ο αμερικανικός γίγαντας των logistics και βαρόμετρο της παγκόσμιας ανάπτυξης, ανακοίνωσε οικονομικά μεγέθη που απογοήτευσαν τις αγορές.

Τέλος, απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας με τις εξαγωγές της να σημειώνουν βουτιά κατά 14,5% τον Ιούλιο σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 12,4%. Αναλυτές στο Reuters προέβλεπαν μείωση των εξαγωγών κατά 12,5% και των εισαγωγών κατά 5%. 

Σε ότι αφορά τα μάκρο των ΗΠΑ, νέα συρρίκνωση κατέγραψε τον Ιούνιο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ κατά 4,1% στα 65,5 δισ. δολάρια, λόγω της υποχώρησης των εισαγωγών της χώρας στο χαμηλότερο επίπεδο άνω του 1,5 χρόνου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Η Moody’s υποβάθμισε 10 τράπεζες – Υπό παρακολούθηση 6 κολοσσοί

Πόσο θα κοστίσει στις ιταλικές τράπεζες ο φόρος υπερκερδών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News