Business & Finance Τρίτη 8/08/2023, 15:35
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Πτώση χωρίς τζίρο – Στο επίκεντρο οι τράπεζες

ΧΑ: Πτώση χωρίς τζίρο – Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της επιβολής έκτακτου φόρου στις ιταλικές τράπεζες και της υποβάθμισης αμερικανικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s.

Εξάλλου, οι συναλλαγές στο ΧΑ πραγματοποιούνται από χθες σε περιορισμένο εύρος, όπως κάθε Αύγουστο, ενώ οι επενδυτές δεν έδειξαν ιδιαίτερα έκπληκτοι από την αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Scope. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά ξέρει ότι μπροστά της έχει το επόμενο ορόσημο, αυτό της DBRS, που είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά, ακόμη και διόρθωση να βγάλει η αγορά, έχοντας όλα τα περιθώρια, υπάρχουν εύκαιροι αγοραστές που περιμένουν πώς και πώς να πάρουν θέση στη μοναδική ευρωπαϊκή οικονομία που περιμένει επενδυτική βαθμίδα, τονίζει ο αναλυτής.

O Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν νωρίτερα στις 1.312,78 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,60% με την αξία των συναλλαγών στα 38,55 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,46%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,22%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί περίπου 1%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Μυτιληναίος (+0,83%), της Τέρνα Ενεργειακή (+0,65%) και της Jumbo (+0,45%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (-2,69%), της ΔΕΗ (-1,99%), της Πειραιώς (-1,74%) και του ΟΛΠ (-1,56%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (+0,52%) και των Προσωπικών προϊόντων (+0,41%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-1,99%) και του Εμπορίου (-1,51%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 1.752.803 και 1.266.564 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 3,86 εκατ. ευρώ και η Μυτιληναίος με 3,10 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 30 μετοχές, 80 πτωτικά και 15 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΒΙΣ +10,00% και Αττικές Εκδόσεις +9,55%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: CPI -8,92% και Επίλεκτος -6,06%.

Παράλληλα, στο κόκκινο κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να υφίστανται πιέσεις στον απόηχο της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης για επιβολή φόρου 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών. Η διόρθωση είναι περίπου 2,5% για τον ιταλικό FTSE MIB, ενώ βουτιά καταγράφουν οι ιταλικές τράπεζες.

Η ιταλική κυβέρνηση υπό την Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε φόρο 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών, αιφνιδιάζοντας τις αγορές. Η εισφορά ενσωματώθηκε σε ένα ευρύ πακέτο μέτρων, το οποίο αφορά από τις άδειες ταξί έως τις ξένες επενδύσεις. 

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο αρκετών μικρού ως μεσαίου μεγέθους αμερικανικών τραπεζών και προειδοποίησε πως μπορεί να υποβαθμίσει και ορισμένες από τις μεγαλύτερες, εξηγώντας πως η πιστοληπτική τους ικανότητα θα δοκιμαστεί από τους χρηματοδοτικούς κινδύνους και τη χαμηλότερη κερδοφορία τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόσο θα κοστίσει στις ιταλικές τράπεζες ο φόρος υπερκερδών

Τράπεζες: Εσοδα από τόκους 3 δισ. για τρεις συστημικές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News