Business & Finance Τρίτη 8/08/2023, 11:28
ΑΓΟΡΕΣ

Βαρίδι στο ΧΑ οι διεθνείς τραπεζικές πιέσεις

Βαρίδι στο ΧΑ οι διεθνείς τραπεζικές πιέσεις

Σταθεροποιητικά με ήπια πτώση κινείται σήμερα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω απωλειών των ευρωπαϊκών τραπεζών, στον απόηχο της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης να επιβάλει φόρο στα υπερκέρδη των τραπεζών.

Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται από χθες σε περιορισμένο εύρος, όπως κάθε Αύγουστο, ενώ οι επενδυτές δεν έδειξαν ιδιαίτερα έκπληκτοι από την αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Scope. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά ξέρει ότι μπροστά της έχει το επόμενο ορόσημο, αυτό της DBRS, που είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά, ακόμη και διόρθωση να βγάλει η αγορά, έχοντας όλα τα περιθώρια, υπάρχουν εύκαιροι αγοραστές που περιμένουν πώς και πώς να πάρουν θέση στη μοναδική ευρωπαϊκή οικονομία που περιμένει επενδυτική βαθμίδα, τονίζει ο αναλυτής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.319,95 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,05% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 7 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor (+1,77%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,58%) και του OTE (+0,56%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (-0,95%), της Aegean (-0,75%) και της Alpha Bank(-0,53%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+0,56%) και των Τροφίμων (+0,53%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,54%) και των Τραπεζών (-0,45%).

Παράλληλα, στο κόκκινο κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να υφίστανται πιέσεις στον απόηχο της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης για επιβολή φόρου 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών. Η διόρθωση είναι άνω του 1,5% για τον ιταλικό FTSE MIB, ενώ βουτιά καταγράφουν οι ιταλικές τράπεζες.

Η ιταλική κυβέρνηση υπό την Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε φόρο 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών, αιφνιδιάζοντας τις αγορές. Η εισφορά ενσωματώθηκε σε ένα ευρύ πακέτο μέτρων, το οποίο αφορά από τις άδειες ταξί έως τις ξένες επενδύσεις. Ο φόρος εκτιμάται πως θα αποφέρει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Το υπουργικό συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για «φορολόγηση του 40% από τα επιπλέον κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ των τραπεζών» για το 2023, τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτήσουν φοροελαφρύνσεις και στήριξη των στεγαστικών για τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Απώλειες στις ευρωαγορές – Βουτιά για τις ιταλικές τράπεζες

Ιταλία: Φόρος στα υπερκέρδη των τραπεζών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News