Business & Finance Δευτέρα 7/08/2023, 23:19
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ανακτά μέρος του χαμένου εδάφους – Κέρδη 17% για τον S&P 500 σε ετήσια βάση

Wall Street: Ανακτά μέρος του χαμένου εδάφους – Κέρδη 17% για τον S&P 500 σε ετήσια βάση

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν σε θετικό έδαφος τη Δευτέρα, ανακτώντας μέρος του εδάφους που χάθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές προσέθεσαν θέσεις ενόψει της πολυαναμενόμενης έκθεσης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Πέμπτη.

Οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αποκόμισαν κέρδη μετά από μήνες αυξήσεων λόγω των ανησυχιών για τα οικονομικά στοιχεία, των μεικτών κερδών και της αύξησης των αποδόσεων του Δημοσίου.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν έντονη άνοδο το 2023, με τον δείκτη αναφοράς S&P 500 να καταγράφει κέρδη 17% σε ετήσια βάση, τροφοδοτούμενες από την αισιοδοξία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τις ελπίδες για μια ήπια προσγείωση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

O S&P 500 κέρδισε 40,41 μονάδες ή 0,90%, για να κλείσει στις 4.518,44 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 84,16 μονάδες ή 0,61%, στις 13.994.40 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 407,51 μονάδων ή 1,16%, στις 35.473,13 μονάδες.

Ενώ τον Αύγουστο οι συναλλαγές είναι σε πιο αργούς ρυθμούς λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, τα καθορισμένα γεγονότα και οι δημοσιεύσεις οικονομικών στοιχείων μπορούν ακόμη να προσφέρουν στους επενδυτές νέα τροφή για σκέψη.

Την Πέμπτη, τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αναμένεται να προσφέρουν ενδείξεις σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, αφού τα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση αναζωπύρωσαν τους φόβους ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams, μέλος με δικαίωμα ψήφου φέτος, δήλωσε ότι αναμένει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνονται στις αρχές του 2024, σύμφωνα με μια έκθεση, ενώ η διοικητής Michelle Bowman δήλωσε ότι θα χρειαστούν πιθανότατα πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%.

Προχωρώντας, ο Nasdaq διέκοψε ένα αρνητικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων, ισοφαρίζοντας τη μεγαλύτερη αρνητική του πορεία φέτος. Ξεπέρασε την αδυναμία της Tesla, η οποία υποχώρησε αφού ο γίγαντας των ηλεκτρικών οχημάτων διόρισε τον Vaibhav Taneja για να αντικαταστήσει τον Zachary Kirkhorn ως επικεφαλής των οικονομικών του.

Το προηγούμενο πτωτικό σερί του Nasdaq για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες ήταν στις αρχές Μαΐου, ενώ πριν από αυτό, το μεγαλύτερο σερί απωλειών ήταν τον Οκτώβριο, όταν υποχώρησε έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Ο S&P 500 διέκοψε επίσης ένα αρνητικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων. Είχε άλλα δύο τέτοια διαστήματα το 2023: στις αρχές Μαΐου και στα τέλη Φεβρουαρίου. Τον Δεκέμβριο είχε μια πτωτική πορεία πέντε συνεδριάσεων.

Οι περισσότεροι από τους κύριους δείκτες του S&P σημείωσαν άνοδο, με επικεφαλής τις υπηρεσίες επικοινωνιών..

Συνολικά, τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα μέχρι στιγμής, με το 79,1% των 422 εταιρειών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι την Παρασκευή να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News