Business & Finance Δευτέρα 7/08/2023, 17:47
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές που συγκράτησαν τον ΓΔ

Σε ρυθμούς Αυγούστου και με μοιρασμένα τα πρόσημα κινήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του ΧA

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές που συγκράτησαν τον ΓΔ

Σε ρυθμούς Αυγούστου και με μοιρασμένα τα πρόσημα κινήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, εν μέσω χαμηλότερης συναλλακτικής δραστηριότητας. Η αγορά φάνηκε να είχε τιμολογήσει την αναβάθμιση από τη Scope, η οποία άνοιξε το δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα και ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.320,65 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,09%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.326,56 μονάδες (+0,53%) και κατώτερη τιμή στις 1.316,28 μονάδες (-0,25%). Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι μετοχές της Πειραιώς, της Motor Oil και των ΕΛΠΕ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με ήπιες απώλειες 0,13%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 78,53 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 20.705.692 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,07%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,23%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+2,29%), της Motor Oil (+1,90%), των ΕΛΠΕ (+1,59%), της Σαράντης (+1,41%) και της Aegean (+1,22%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΛΠ (-3,23%), της Elvalhalcor (-1,74%), της Μυτιληναίος (-1,57%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,56%) και της Alpha Bank (-1,46%).

Η μετοχή του ΟΛΠ διαπραγματεύεται από σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 1,04 ευρώ ανά μετοχή. Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες του Πετρελαίου (+1,83%) και της Τεχνολογίας (+0,96%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,61%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,30%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Πειραιώς και η Alpha Bank διακινώντας 4.301.208 και 2.891.325 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 15,20 εκατ. ευρώ και η Jumbo με 13,68 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 61 μετοχές, 52 πτωτικά και 9 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ακρίτας +9,57% και Αττικές Εκδόσεις +9,03%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Προοδευτική -8,00% και Minerva -7,81%.

Την ίδια ώρα, μεικτές τάσεις με οριακές μεταβολές καταγράφονται και στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ανοδικά άνοιξε η Wall Street, εν μέσω των τελευταίων εταιρικών αποτελεσμάτων και εν αναμονή της ανακοίνωσης στοιχείων για τον πληθωρισμό, του δείκτη τιμών καταναλωτή Κίνας την Τέταρτη και των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η Κίνα θα ανακοινώσει αποπληθωρισμό 0,5%, ο οποίος θα αποδειχθεί θετικός για τις παγκόσμιες πιέσεις στις τιμές, αλλά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πτώση σχεδόν 38% στα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου, λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου.

Παράλληλα, σημαντική υποχώρηση καταγράφουν οι μετοχές της Siemens Energy, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Christian Bruch, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εταιρεία πρέπει να φρενάρει την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε νέα προϊόντα μετά τις δαπάνες ύψους 2,2 δισ. ευρώ λόγω προβλημάτων στη μονάδα των ανεμογεννητριών της.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ανοδική αντίδραση μετά τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο

Bloomberg: «H Ελλάδα επιστρέφει στην επενδυτική ελίτ»

Έγινε το πρώτο βήμα για την επενδυτική βαθμίδα – Οι ημερομηνίες κλειδιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News