Business & Finance Δευτέρα 7/08/2023, 15:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε στενό εύρος με διεθνείς πιέσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε στενό εύρος με διεθνείς πιέσεις

Με περιορισμένες διακυμάνσεις, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας κινούνται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.320,74 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,09% με την αξία των συναλλαγών στα 48,13 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+1,59%), της Πειραιώς (+1,38%), του ΟΠΑΠ (+1,34%) και της Motor Oil (+1,00%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (-3,66%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,28%), της Alpha Bank (-1,24%) και της Εθνικής (-1,06%).

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,57%. Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ταξιδιών (+1,23%) και του Πετρελαίου (+1,15%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-1,62%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,75%).

Η αγορά δείχνει να είχε προεξοφλήσει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε BBB- από τη Scope Ratings, η οποία αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Παρότι οι αξιολογήσεις της δεν λαμβάνονται ακόμα υπόψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εντούτοις η εταιρεία έχει δικαιωθεί στις έως τώρα εκτιμήσεις της για την Ελλάδα, με τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης συνήθως να ακολουθούν. Παράλληλα, είναι πιθανό η Scope να συμπεριληφθεί μέχρι το τέλος του έτους στο ευρωσύστημα. 

Την ίδια ώρα, συγκρατημένη πτώση καταγράφεται στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω των τελευταίων εταιρικών αποτελεσμάτων και εν αναμονή της ανακοίνωσης στοιχείων για τον πληθωρισμό, του δείκτη τιμών καταναλωτή Κίνας την Τέταρτη και των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η Κίνα θα ανακοινώσει αποπληθωρισμό 0,5%, ο οποίος θα αποδειχθεί θετικός για τις παγκόσμιες πιέσεις στις τιμές, αλλά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πτώση σχεδόν 38% στα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου, λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου.

Παράλληλα, σημαντική υποχώρηση καταγράφουν οι μετοχές της Siemens Energy, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Christian Bruch, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εταιρεία πρέπει να φρενάρει την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε νέα προϊόντα μετά τις δαπάνες ύψους 2,2 δισ. ευρώ λόγω προβλημάτων στη μονάδα των ανεμογεννητριών της.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News