Business & Finance Δευτέρα 7/08/2023, 11:17
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεταβλητότητα στον απόηχο της Scope

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεταβλητότητα στον απόηχο της Scope

Με νευρικότητα και ήπιες διακυμάνσεις κινούνται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, ενώ αντίστοιχη μεταβλητότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η αγορά δείχνει να είχε προεξοφλήσει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε BBB- από τη Scope Ratings, η οποία αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

Παρότι οι αξιολογήσεις της δεν λαμβάνονται ακόμα υπόψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εντούτοις η εταιρεία έχει δικαιωθεί στις έως τώρα εκτιμήσεις της για την Ελλάδα, με τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης συνήθως να ακολουθούν. Παράλληλα, είναι πιθανό η Scope να συμπεριληφθεί μέχρι το τέλος του έτους στο ευρωσύστημα. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν νωρίτερα στις 1.321,64 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,16% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 9 εκατ. ευρώ. Οριακά κέρδη καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas (+1,86%), του ΟΤΕ (+1,54%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+0,64%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (-3,4%), της Elvalhalcor (-1,30%), της Μυτιληναίος (-1,14%) και της Alpha Bank (-1,05%).

Σημειωτέον ότι σήμερα η μετοχή του ΟΛΠ διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 1,04 ευρώ ανά μετοχή.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+1,50%) και της τεχνολογίας (+1,19%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-0,90%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-0,89%).

Την ίδια ώρα, οριακές διακυμάνσεις και μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, εν μέσω των τελευταίων εταιρικών αποτελεσμάτων και εν αναμονή της ανακοίνωσης στοιχείων για τον πληθωρισμό, του δείκτη τιμών καταναλωτή Κίνας την Τέταρτη και των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: «H Ελλάδα επιστρέφει στην επενδυτική ελίτ»

Έγινε το πρώτο βήμα για την επενδυτική βαθμίδα – Οι ημερομηνίες κλειδιά

ΥΠΕΘΟ: Τι οδήγησε στην αναβάθμιση από Scope

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News