Business & Finance Παρασκευή 4/08/2023, 23:28
ΑΓΟΡΕΣ

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ – Βαρίδι η Apple

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ – Βαρίδι η Apple

Η Wall Street υποχώρησε την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής αγοράς εργασίας με τους τρεις βασικοί δείκτες να σημειώνουν εβδομαδιαίες απώλειες, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για περισσότερες πιθανές αρνητικές εκπλήξεις μια ημέρα μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Apple.

Η συνεδρίαση ήταν ασταθής, με τους δείκτες να αυξάνονται το πρωί και στη συνέχεια να αμφιταλαντεύονται πριν γυρίσουν σε αρνητικό πρόσημο. Οι μετοχές της Apple σημείωσαν πτώση άνω του 4%, επιβαρύνοντας τον S&P 500.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε στις απογευματινές συναλλαγές.

«Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τις γεωπολιτικές ανησυχίες, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ζητήματα της Κίνας», δήλωσε ο Greg Bassuk, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments στη Νέα Υόρκη, Ο ίδιος δήλωσε ότι η πτώση της Παρασκευής ήταν «περισσότερο για την προσέλκυση των επενδυτών και την τοποθέτησή τους για πιθανές καθοδικές εκπλήξεις».

Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι οι εργοδότες των ΗΠΑ πρόσθεσαν 187.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο. Τα στοιχεία για τις προσθήκες του Ιουνίου αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα σε 185.000 θέσεις εργασίας, από 209.000 που είχαν αναφερθεί προηγουμένως. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Ιούλιο, παραμένοντας αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα η ετήσια αύξηση των μισθών να διαμορφωθεί στο 4,4%.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, ενισχύοντας εν μέρει ορισμένες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ενισχύοντας τον δείκτη S&P 500, η μετοχή της Amazon.com αυξήθηκε μετά την ανακοίνωση από την εταιρεία αισιόδοξων προοπτικών για το γ’ τρίμηνο. Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone προέβλεψε συνεχή πτώση των πωλήσεων.

«Αυτές οι μεγάλες εταιρείες έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να προκαλέσουν νευρικότητα στους επενδυτές, παρόλο που συνολικά η πορεία και η κατεύθυνση τόσο της οικονομίας όσο και των εταιρικών κερδών φαίνεται να είναι θετική». δήλωσε ο Bassuk.

Οι μετοχές άλλων μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και συγκεκριμένα της Microsoft, της Alphabet και της Snowflake, σημείωσαν άνοδο, αφού ο επιχειρηματικός τομέας cloud της Amazon ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις.

O S&P 500 έχασε 23,86 μονάδες ή 0,53% και έκλεισε στις 4.478,03 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 50,48 μονάδες ή 0,36% στις 13.909,24 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 150,27 μονάδων ή 0,43%, στις 35.065,62 μονάδες.

Οι εβδομαδιαίες μειώσεις για τον S&P και τον Nasdaq ήταν οι μεγαλύτερες από τον Μάρτιο.

Από τις 422 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου έως την Παρασκευή, το 79,1% ξεπέρασε τις προσδοκίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News