Business & Finance Παρασκευή 4/08/2023, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

Με απώλειες στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο – Πεσμένος ο τζίρος

Με απώλειες στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο – Πεσμένος ο τζίρος

Στη ζώνη των 1320 μονάδων επέστρεψε το χρηματιστήριο της Αθήνας, κλείνοντας με ήπια άνοδο 0,4% και 6 μονάδες πάνω από το κλείσιμο της Πέμπτης. Η σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώνει μία εβδομάδα με σκαμπανεβάσματα, καθώς η αναμενόμενη διόρθωση επήλθε τελικά μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch, φέρνοντας τον γενικό δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα. Τελικά, σε βάθος εβδομάδας, οι απώλειες ανήλθαν στο 1%

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στη σημερινή αξιολόγηση από τη Scope, η οποία πάντως δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ, ενώ πληροφορίες θέλουν τον οίκο να εντάσσεται σύντομα στην επίσημη λίστα της. Παράλληλα, σήμα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας έδωσε σήμερα η DBRS, ένας άλλος μη αναγνωρισμένος οίκος. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι συνθήκες που οδηγούν σε επενδυτική βαθμίδα θα φέρουν περαιτέρω εμπιστοσύνη, θα επιταχύνουν τις ξένες επενδύσεις και θα βελτιώσουν το λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες.

Τελικά, ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε σήμερα στις 1.319,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος συρρικνώθηκε περαιτέρω στα 72,17 εκατ. ευρώ. 

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τράπεζες, με την Eurobank να καταγράφει κέρδη 2,61%, την Εθνική 2,55%, ενώ μικρότερη άνοδο είχαν η Alpha Bank και η Πειραιώς. Ο τραπεζικός δείκτης κατοχύρωσε τις 1.000 μονάδες κλείνοντας σχεδόν στις 1.100 με άνοδο 1,53%.

Ο large cap έκλεισε με κέρδη 0,41% με στήριγμα από την Viocalco (2,44%), αλλά και την ΕΥΔΑΠ, η μετοχή της οποίας κατέγραψε κέρδη 1,91% αφότου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΕΕΣΥΠ στο Δημόσιο. Σημαντικά κέρδη πέριξ του 1% κατέγραψαν και ο ΟΛΠ, αλλά και η MIG.

Την ίδια ώρα, ήπια άνοδο καταγράφουν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από τρεις ημέρες διόρθωσης, έχοντας πια «χωνέψει» την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch, αλλά και το μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων β΄τριμήνου.

Οι επενδυτές είχαν επιπλέον να αξιολογήσουν τη νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Τράπεζα της Αγγλίας χθες, η οποία και έφερε το κόστος δανεισμού στη Βρετανία στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

Πάντως, απρόσμενη εκτίναξη κατέγραψαν οι παραγγελίες στις γερμανικές βιομηχανίες τον Ιούνιο, σε υψηλό τριών ετών, σε μια ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σταθεροποιείται. Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με τον Μάιο, διαψεύδοντας όλες τις προβλέψεις των οικονομολόγων για πτώση. Η αύξηση-έκπληξη οφείλεται στις μεγάλες παραγγελίες, χωρίς τις οποίες τα στοιχεία θα είχαν δείξει μείωση 2,6%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΥΔΑΠ: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της ΕΕΣΥΠ στο Δημόσιο

Στην επενδυτική βαθμίδα η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τον οίκο R&I

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News