Business & Finance Παρασκευή 4/08/2023, 11:24
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθερή άνοδος με το βλέμμα στη Scope

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθερή άνοδος με το βλέμμα στη Scope

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω ήπια ανοδικής κίνησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στη σημερινή αξιολόγηση από τη Scope, η οποία πάντως δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ, ενώ πληροφορίες θέλουν τον οίκο να εντάσσεται σύντομα στην επίσημη λίστα της. Παράλληλα, σήμα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας έδωσε σήμερα η DBRS, ένας άλλος μη αναγνωρισμένος οίκος. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι συνθήκες που οδηγούν σε επενδυτική βαθμίδα θα φέρουν περαιτέρω εμπιστοσύνη, θα επιταχύνουν τις ξένες επενδύσεις και θα βελτιώσουν το λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.323,3 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,68% με την αξία των συναλλαγών στα 9,5 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,71%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (+1,59%), της Motor Oil (+1,17%), της Quest (+1,10%) και του ΟΠΑΠ (+1,03%). Αντιθέτως, οριακή πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,14%), της Τιτάν (-0,10%) και της Jumbo (-0,08%). Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ταξιδιών (+1,29%) και του Εμπορίου (+1,15%).

Στα επιχειρηματικά νέα, ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσαν χθες ΟΤΕ και ΔΕΗ. Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε ότι το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας προβλέπει αλματώδη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Την ίδια ώρα, ήπια άνοδο καταγράφουν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από τρεις ημέρες διόρθωσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έχοντας πια «χωνέψει» την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch, αλλά και το μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων β΄τριμήνου.

Οι επενδυτές είχαν επιπλέον να αξιολογήσουν τη νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Τράπεζα της Αγγλίας χθες, η οποία και έφερε το κόστος δανεισμού στη Βρετανία στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

Πάντως, απρόσμενη εκτίναξη κατέγραψαν οι παραγγελίες στις γερμανικές βιομηχανίες τον Ιούνιο, σε υψηλό τριών ετών, σε μια ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σταθεροποιείται. Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με τον Μάιο, διαψεύδοντας όλες τις προβλέψεις των οικονομολόγων για πτώση. Η αύξηση-έκπληξη οφείλεται στις μεγάλες παραγγελίες, χωρίς τις οποίες τα στοιχεία θα είχαν δείξει μείωση 2,6%.

Διαβάστε επίσης:

DBRS για Ελλάδα: Κλειδί για την επενδυτική βαθμίδα η διάρκεια της προόδου

ΔΕΗ: Επαναλαμβανόμενο EBITDA 589,7 εκατ. το α’ εξάμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News