Business & Finance Πέμπτη 3/08/2023, 23:25
ΑΓΟΡΕΣ

Με ήπια πτώση η Wall Street, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξάνονται

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε έως το 4,198% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο

Με ήπια πτώση η Wall Street, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξάνονται

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητες την Πέμπτη μετά από μια ασταθή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν μια νέα άνοδο των αποδόσεων του αμερικανικού δημοσίου με την τελευταία δέσμη οικονομικών στοιχείων και κερδών.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε έως το 4,198% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, επεκτείνοντας την άνοδό της από μια ημέρα νωρίτερα μετά την υποβάθμιση της κορυφαίας πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch. Στις συναλλαγές αργά το απόγευμα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει κάτω από το 4,194.

«Είναι πραγματικά σχετικό με την απλή αποτίμηση έναντι των αποδόσεων των ομολόγων», δήλωσε ο Tom Hainlin, εθνικός στρατηγικός σύμβουλος επενδύσεων στην U.S. Bank Wealth Management στη Μινεάπολη. «Η υψηλότερη απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την ελκυστικότητα των μετοχών».

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Apple και της Amazon, που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο της αγοράς. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone διολίσθησε, ενώ ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκε.

Έκθεση του υπουργείου Εργασίας έδειξε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι απολύσεις μειώθηκαν σε χαμηλό 11 μηνών τον Ιούλιο, καθώς οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν περιορισμένες.

Οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για την απασχόληση του Ιουλίου, η οποία αναμένεται την Παρασκευή.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο τομέας των υπηρεσιών των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο, αλλά οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν υψηλότερες τιμές για τις εισροές, καθώς η ζήτηση συνέχισε να διατηρείται. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ Thomas Barkin δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει υπερβολικά υψηλός, αν και οι πρόσφατες μετρήσεις έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές χαλαρώνουν.

Ο S&P 500 έχασε 11,50 μονάδες ή 0,25% και έκλεισε στις 4.501,89 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 13,73 μονάδες ή 0,098% στις 13.959,72 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 66,63 μονάδων ή 0,19%, στις 35.215,89 μονάδες.

Οκτώ από τους έντεκα βασικούς τομείς του S&P 500 υποχώρησαν, με τους πιο ευαίσθητους στα επιτόκια κλάδους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των ακινήτων να ηγούνται των απωλειών.

Τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου για τις εταιρείες του S&P 500 αναμένεται τώρα να μειωθούν κατά 5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Οι μετοχές της Qualcomm υποχώρησαν μετά από μια δυσοίωνη πρόβλεψη για τον μεγαλύτερο κατασκευαστή chip για smartphones επηρεασμένη από τη συνεχιζόμενη ύφεση στην αγορά καταναλωτικών ηλεκτρονικών.

Η PayPal Holdings σημείωσε πτώση, καθώς οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από το τριμηνιαίο λειτουργικό περιθώριο κέρδους της εταιρείας πληρωμών, ακόμη και όταν τα στελέχη της δήλωσαν ότι αναμένουν βελτίωση.

Οι μετοχές ταξιδίων των ΗΠΑ υποχώρησαν λόγω των δυσμενών τριμηνιαίων εκθέσεων της Spirit Airlines και της Expedia που ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η εγχώρια ζήτηση μπορεί να μειωθεί μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη από τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News