Business & Finance Πέμπτη 3/08/2023, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα πτώση οι ευρωαγορές εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων και επιτοκιακών αυξήσεων από την BOE

Σε νέα πτώση οι ευρωαγορές εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων και επιτοκιακών αυξήσεων από την BOE

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την περίοδο των κερδών και την τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση με τους περισσότερους κλάδους να υποχωρούν. Οι μετοχές τεχνολογίας ηγήθηκαν των απωλειών με πτώση 1,8%, καθώς το παγκόσμιο κλίμα παρέμεινε δυσοίωνο μετά την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Fitch Ratings από ΑΑΑ σε ΑΑ+.

Ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εν τω μεταξύ, σημείωσε άνοδο 0,7% μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα παρατείνει την εθελοντική παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η BoE αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, στο 5,25%, προσφέροντας κάποια ανάσα στην αγορά καθώς υπήρχαν ανησυχίες για μια μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων.

«Αποτελεί ανακούφιση το γεγονός ότι η BoE αύξησε τα επιτόκια μόνο κατά 25 μονάδες βάσης, διότι η μισή (ποσοστιαία μονάδα) θα κινδύνευε να αποτελέσει λάθος πολιτικής», δήλωσε ο Andrew Bell, διευθύνων σύμβουλος της Witan Investment Trust.

«Το πού θα πάει η τράπεζα από εδώ και πέρα θα εξαρτηθεί πολύ περισσότερο από τα δεδομένα όσον αφορά τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η BoE απηύθυνε νέα προειδοποίηση ότι το κόστος δανεισμού είναι πιθανό να παραμείνει υψηλό για κάποιο χρονικό διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά οι ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις κατασκευαστικές εταιρείες σημείωσαν αύξηση κατά 0,2%, ενώ ο κλάδος των ακινήτων σημείωσε άνοδο 1,0%.

Ο δείκτης αναφοράς Stoxx έκλεισε 1,35% χαμηλότερα στην προηγούμενη συνεδρίαση, με όλους τους κλάδους και τα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.

Δείκτης

Κλείσιμο

Μεταβολή

%

FTSE 100

7529,16

-32,47

-0,43

DAX

15893,38

-126,64

-0,79

CAC 40 Index

7260,53

-52,31

-0,72

FTSE MIB

28702,74

-271,8

-0,94

IBEX 35 Idx

9307,1

-21,6

-0,23

Οι μετοχές δέχθηκαν επίσης πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών μετά τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και τις ανακοινώσεις για το αμερικανικό χρέος. 

Εν τω μεταξύ, η τελική ανάγνωση του δείκτη PMI (Purchasing Managers’ Index) της βρετανικής S&P Global Services για τον Ιούλιο έδειξε ότι η ανάπτυξη στις βρετανικές εταιρείες υπηρεσιών επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού διεύρυναν τις απώλειές τους την Πέμπτη, ακολουθώντας το sell-off της Wall Street.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC και Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News