Business & Finance Πέμπτη 3/08/2023, 13:59
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Προβάδισμα αγοραστών – Στηρίξεις πάνω από τις 1.300 μονάδες

ΧΑ: Προβάδισμα αγοραστών – Στηρίξεις πάνω από τις 1.300 μονάδες

Με ήπια θετικό πρόσημο κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που σημειώθηκαν στο άνοιγμα της συνεδρίασης, στον απόηχο της χθεσινής ισχυρής διόρθωσης εν μέσω των ισχυρών τριγμών που προκάλεσε διεθνώς η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τη Fitch.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.308,68 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,22% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 38 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά μόλις 0,19%.

Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι ΕΤΕ, Lamda, Mytilineos και ΟΤΕ. Εξάλλου, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι αυξήθηκε κατά 0,9% το προσαρμοσμένο EBITDA το β’ τρίμηνο στην Ελλάδα, αγγίζοντας τα 322 εκατ. ευρώ, και κατά 1,8% το πρώτο εξάμηνο στα 640,5 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο ανήλθε στο 40,9% στο τρίμηνο παρουσιάζοντας πτώση 0,6 μονάδες, ενώ στο εξάμηνο σημειώθηκε αύξηση 0,2 μονάδων στο 42,1%. Τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο εξάμηνο ανήλθαν στα 247,2 εκατ. ευρώ με αύξηση 4,7%, ενώ στο β’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 111,9 εκατ. ευρώ με ετήσια αύξηση 4,8%. Ηπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Cenergy, Titan, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς. Παράλληλα, η ΑΒΑΞ ενισχύεται άνω του 5%

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, η βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. εξαρτάται από τις διαθέσεις των ξένων αγορών, με τις διορθώσεις να αποτελούν πάντως αφορμή για κατοχύρωση των σημαντικών κερδών που έχουν καταγράψει οι επενδυτές στην ελληνική αγορά. Το ενθαρρυντικό είναι πως στα χαμηλά ημέρας εμφανίστηκαν αγοραστές, γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση φυγής αλλά αναδιάρθρωσης των θέσεων των χαρτοφυλακίων.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με πτώση την Πέμπτη με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα και την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,69%, υποχωρώντας σε χαμηλό δύο εβδομάδων. Ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,67%, με τη μετοχή της Infineon να υποχωρεί πάνω από 8%, αφού η εταιρεία κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων προέβλεψε μείωση στα έσοδα τέταρτου τριμήνου. Ο γαλλικός CAC 40 χάνει 76%, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί, επίσης, κατά 0,76%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,79% και ο ισπανικός IBEX 35 κινείται με απώλειες μόλις 0,17%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News