Business & Finance Πέμπτη 3/08/2023, 11:19
ΑΓΟΡΕΣ

Απορροφά τις πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών

Απορροφά τις πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ηπια πτώση καταγράφουν σήμερα οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λίγη ώρα μετά το άνοιγμα, στον απόηχο της χθεσινής ισχυρής διόρθωσης εν μέσω των ισχυρών τριγμών που προκάλεσε διεθνώς η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τη Fitch. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.303,9 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,15% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 12 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρει μόλις κατά 0,07%.

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, η βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. εξαρτάται από τις διαθέσεις των ξένων αγορών, με τις διορθώσεις να αποτελούν πάντως αφορμή για κατοχύρωση των σημαντικών κερδών που έχουν καταγράψει οι επενδυτές στην ελληνική αγορά. Το ενθαρρυντικό είναι πως στα χαμηλά ημέρας εμφανίστηκαν αγοραστές, γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση φυγής αλλά αναδιάρθρωσης των θέσεων των χαρτοφυλακίων.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με πτώση την Πέμπτη με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα και την επικείμενη απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,97%, υποχωρώντας σε χαμηλό δύο εβδομάδων. Ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 1,12%, με τη μετοχή της Infineon να υποχωρεί 9% αφού η εταιρία κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων προέβλεψε μείωση στα έσοδα τέταρτου τριμήνου. Ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,21%,  βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,43%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,59% και ο ισπανικός IBEX 35 κινείται με απώλειες 0,74%. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίζει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,25%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News