Business & Finance Τετάρτη 2/08/2023, 23:17
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σημαντικές απώλειες στους δείκτες, μετά την υποβάθμιση από τον Fitch

Wall Street: Σημαντικές απώλειες στους δείκτες, μετά την υποβάθμιση από τον Fitch

Η Wall Street έκλεισε με πτώση την Τετάρτη, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq Composite να υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα,  μία ημέρα μετά την μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της αμερικανικής κυβέρνησης από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Αρκετοί μεγάλοι χρηματιστές δήλωσαν ότι η υποβάθμιση είναι απίθανο να οδηγήσει σε διαρκή επιβάρυνση των αμερικανικών χρηματαγορών, σημειώνοντας ότι η οικονομία είναι πλέον ισχυρότερη από ό,τι ήταν το 2011, όταν ο οίκος Standard & Poor’s αφαίρεσε από τη χώρα τη βαθμίδα ΑΑΑ.

Ο Ιούλιος ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας κερδών για τον δείκτη αναφοράς S&P 500 και τονNasdaq, χάρη στα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα και τις ελπίδες για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, με τις αγορές να εισέρχονται σε έναν παραδοσιακά αργό Αύγουστο, η υποβάθμιση από τη Fitch προσέφερε μια ευκαιρία στους επενδυτές να πάρουν μια ανάσα.

«Μερικές φορές είναι υγιές να υπάρχει αυτή η αντίδραση στην αγορά, καθώς ρίχνει λίγο τις αποτιμήσεις», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας.

Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που είναι ευαίσθητες στις μεταβολές των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένων των Tesla, Nvidia, Meta και Apple, σημείωσαν πτώση, καθώς η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν εννέα μηνών. 

Η τεχνολογία ήταν επίσης ο κλάδος με τις χειρότερες επιδόσεις από τους 11 κύριους τομείς του S&P.

O Dow Jones υποχώρησε περίπου 348,16 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,98% και έκλεισε στις 35.282,52 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 63,34 (1,38%), στις 4.513,39 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε 310,47 (2,17%), στις 13.973,45 μονάδες.

Οι αποδόσεις που βρίσκονται πάνω από το 4% «δεν είναι αυτό που θέλει να δει η αγορά», σύμφωνα με τον Krosby της LPL, ο οποίος προέβλεψε επίσης ότι οι επενδυτές σύντομα θα κοιτάξουν πέρα από την υποβάθμιση του Fitch και θα στρέψουν την προσοχή τους στα μεγάλα κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας που θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο της Πέμπτης.

«Η αγορά θα επικεντρωθεί τώρα στην Amazon και την Apple αύριο το απόγευμα, και στη συνέχεια στην έκθεση μισθοδοσίας την Παρασκευή, και θα αποχαιρετήσουμε τον Fitch», δήλωσε ο Krosby.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News