Business & Finance Τετάρτη 2/08/2023, 17:48
ΑΓΟΡΕΣ

«Έσωσε» τις 1.300 μονάδες το Χρηματιστήριο – Επιταχύνθηκε η διόρθωση

«Έσωσε» τις 1.300 μονάδες το Χρηματιστήριο – Επιταχύνθηκε η διόρθωση

Τριγμούς προκάλεσε στο χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά και τις ευρωπαϊκές και βέβαια τις αμερικανικές αγορές, η υποβάθμιση του αμερικανικού αξιόχρεου από τη Fitch. Η Λεωφόρος Αθηνών παρότι κατάφερε να απορροφήσει μεγάλο μέρος των απωλειών που εμφανίστηκαν στο άνοιγμα της συνεδρίασης -οπότε κατέγραψε βουτιά έως και 3%- έκλεισε με σημαντική πτώση στις 1.306 μονάδες και τις μετοχές κατά μήκος του ταμπλό στο κόκκινο.

Τελικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,39%, διατηρώντας οριακά τις 1.300 μονάδες και κάνοντας μία περιορισμένη διόρθωση, η οποία είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται από την αρχή της εβδομάδας με σημάδια «κόπωσης» στην αγορά. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας σχεδόν τα 128 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,35% και μόλις τρεις μετοχές, της Viohalco (1,09%), της ΟΛΠ (0,88%) και της Τέρνα Ενεργειακή (0,4%) σημείωσαν περιορισμένα κέρδη. Διόρθωση άνω του 3% έκανε η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ σχεδόν 3% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μεγάλες απώλειες παρουσίασαν οι μετοχές Ελλάκτωρ, Eurobank και Motor Oil.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,23%, κρατώντας οριακά τις 1.000 μονάδες. Η μετοχή της Πειραιώς έχασε 1,54%, της Alpha 1,09% και της Εθνικής Τράπεζας 0,65%.

Από τους επιμέρους δείκτες μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο τομέας της υγείας (2,16%), των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (2,52%) και των κατασκευών (2,08%). Στον αντίποδα, ο κλάδος των πρώτων υλών «γλίτωσε» από τη δίνη της υποβάθμισης, με άνοδο 0,98%.

Υπενθυμίζεται πως χθες αργά το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης Fitch, έχοντας προειδοποιήσει επανειλημμένως τους προηγούμενους μήνες για ριψοκίνδυνες κινήσεις των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το όριο χρέους, τράβηξε τελικά τη σκανδάλη, στερώντας το «πολύτιμο» τριπλό Α από το μακροπρόθεσμο αμερικανικό αξιόχρεο. Επρόκειτο για μία ιστορική απόφαση, η οποία ελήφθη για πρώτη φορά από το 2011, όταν είχε κινηθεί αντίστοιχα ο οίκος S&P.

Μετά τις καθησυχαστικές εκτιμήσεις από οικονομολόγους και παράγοντες της αγοράς για μικρή επίπτωση της υποβάθμισης στην αμερικανική οικονομία, τα χρηματιστήρια άρχισαν να «μαζεύουν» τις απώλειες. Μαζί και το ελληνικό, το οποίο από το μεσημέρι και έπειτα έδειχνε σαφώς βελτιωμένη εικόνα, αλλά και με σοβαρά πλήγματα.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία φαίνεται να έχουν «χωνέψει» την υποβάθμιση από τη Fitch, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει πτώση 1,32%, τον Dax της Φρανκφούρτης -1,32%, τον FTSE 100 του Λονδίνου -1,34%, τον Cac 40 του Παρισιού -1,13% και τον FTSE MIB του Μιλάνου -12,9%.

Σημειώνεται πως η συνεδρίαση στη Wall Street άνοιξε με «ψύχραιμη» διόρθωση, με τον Nasdaq να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Χωνεύει» την υποβάθμιση Fitch η Wall Street – Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια

Αμερικανικά ομόλογα: Το «καταφύγιο» των 25 τρισ. στο επίκεντρο μετά τη υποβάθμιση Fitch

Fitch: Υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ – Εντονη αντίδραση Yellen

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News