Business & Finance Τετάρτη 2/08/2023, 16:55
ΑΓΟΡΕΣ

«Χωνεύει» την υποβάθμιση Fitch η Wall Street – Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια

«Χωνεύει» την υποβάθμιση Fitch η Wall Street – Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια

Στη δίνη της υποβάθμισης του αμερικανικού αξιόχρεου από τη Fitch, αλλά και το μπαράζ των οικονομικών αποτελεσμάτων βρίσκεται η Wall Street, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να σημειώνουν πτώση λίγο μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης. Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 165 μονάδες ή 0,46%, ενώ ο S&P 500 κατά 0,89%. Ο Nasdaq σημειώνει μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 1,3%.

Χθες αργά το βράδυ, ο οίκος Fitch, επικαλούμενος ιδίως τις «επανειλημμένες» κρίσεις για το όριο του χρέους, υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου κατά μία βαθμίδα, στερώντας το «πολύτιμο» ΑΑΑ για πρώτη φορά από το 2011. Στην αξιολόγηση υπογράμμισε πως οι «πολιτικές συγκρούσεις (…) και οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής διάβρωσαν την εμπιστοσύνη στη διαχείριση των δημοσιονομικών» στην Ουάσιγκτον.

Πάντως, μετά το αρχικό σοκ που έφερε σαρωτικές απώλειες στα χρηματιστήρια διεθνώς, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού, οι ανησυχίες άρχισαν να υποχωρούν. Πολλοί οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς υποστήριξαν πως η υποβάθμιση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επηρεάσει την αμερικανική οικονομία σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Στο μεταξύ βέβαια, συνεχίστηκε το μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων. Μέχρι στιγμής από τις εισηγμένες στον S&P 500 περίπου το 82% είχε απροσδόκητα θετικά αποτελέσματα, δίνοντας ώθηση στην αγορά.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε αύξηση στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα, η οποία ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις. Σύμφωνα με την ADP, οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 324.000 τον περασμένο μήνα, καταδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανικά ομόλογα: Το «καταφύγιο» των 25 τρισ. στο επίκεντρο μετά τη υποβάθμιση Fitch

ΗΠΑ: Αύξηση-έκπληξη στις νέες θέσεις – Ανθεκτική η αγορά εργασίας

Fitch: Υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ – Εντονη αντίδραση Yellen

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News