Business & Finance Τετάρτη 2/08/2023, 15:35
ΑΓΟΡΕΣ

Το ΧΑ διατηρεί τις 1.300 μονάδες – Περιορίζονται οι απώλειες διεθνώς

Οι αναλυτές δηλώνουν ότι δεν αναμένουν η υποβάθμιση των ΗΠΑ να έχει σημαντικές συνέπειες στις αγορές μακροπρόθεσμα

Το ΧΑ διατηρεί τις 1.300 μονάδες – Περιορίζονται οι απώλειες διεθνώς

Σημαντικές απώλειες καταγράφονται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο νωρίτερα είχε φτάσει να κατρακυλά ακόμα και πάνω από 3%, στον απόηχο των κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές που έχει προκαλέσει η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch κατά μια βαθμίδα, στο AA+,για πρώτη φορά από το 2011.

Ωστόσο, στην πορεία της συνεδρίασης η πτώση περιορίστηκε καθώς βγήκαν αντιστάσεις διατηρώντας τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 1.300 μονάδων. Η πτώση αποκλιμακώνεται σταδιακά και στις διεθνείς αγορές, καθώς ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός αναλυτών και διαχειριστών κεφαλαίων δηλώνουν ότι δεν αναμένουν η υποβάθμιση των ΗΠΑ να έχει σημαντικές συνέπειες στις αγορές μακροπρόθεσμα. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:15, διαμορφωνόταν στις 1.303,64 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,56% με την αξία των συναλλαγών στα 92,57 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.281,70 μονάδες (-3,22%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,53%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,47%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί πλέον 1,75%, ενώ νωρίτερα σημείωνε βουτιά άνω του 3%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές του ΟΛΠ (+0,55%), της Viohalco (+0,47%) και του ΟΤΕ (+0,40%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (-3,16%), της Apha Bank (-3,09%), της Lamda (-3,05%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,94%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Τηλεπικοινωνιών (+0,40%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-3,37%), των κατασκευών (-2,40%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-2,14%). 

Το διεθνές αρνητικό κλίμα φαίνεται ότι αποτελεί τον καταλύτη για μια εκτεταμένη διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία κατά τους αναλυτές είναι αναγκαία ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να αποκτά καύσιμα η αγορά για περαιτέρω άνοδο στη συνέχεια. Παρά τα θετικά τραπεζικά αποτελέσματα στον απόηχο των επιτυχών stress tests, η αγορά δεν έδειχνε τις τελευταίες συνεδριάσεις να έχει τη δυναμική μιας νέας ανόδου. Η περιοχή των 1.340 μονάδων αποδείχθηκε ισχυρό όριο αντίστασης, καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις δεικτοβαρών τίτλων. Οι συνθήκες κόπωσης επομένως διαμορφώνουν προϋποθέσεις για ενδεχόμενη πλαγιοκαθοδική κίνηση βραχυπρόθεσμα ακόμα και κάτω από τις 1.300 μονάδες, όπως δείχνει η σημερινή κίνηση.

Οι απώλειες στις διεθνείς αγορές

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ πυροδότησε ισχυρούς κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από τα επισφαλή assets.
Οι διευρυμένες απώλειες στις ευρωαγορές ωθούν τον δείκτη στις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και περίπου 4 εβδομάδες.

Πάντως, η πτώση έχουν περιορισθεί σημαντικά, ενώ ενδεικτικό είναι ότι τα futures στη Wall Street δείχνουν πλέον οριακά ανοδικά τον Dow Jones και μικρές απώλειες για Nasdaq και S&P.

Ο δείκτης Stoxx 600 σημείωνε νωρίτερα πτώση 0,92% με όλους τους επιμέρους δείκτες να διαπραγματεύονται στο κόκκινο. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,88% στις 16.095 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,58% στις 7.318,77 μονάδες και στη Βρετανία ο FTSE 100 χάνει 0,92% στις 7.595 μονάδες.

Στον Ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,85% και στην Ισπανία ο IBEX χάνει 0,8%. 

Η υποβάθμιση ήρθε να προστεθεί στον κίνδυνο της ύφεσης και στην ανησυχία για το κατά πόσον το φετινό ράλι στις αγορές μπορεί να διαρκέσει.

«Δημιουργείται η αίσθηση ότι οι επενδυτές ψάχνουν αφορμές προκειμένου να προχωρήσουν σε κατοχύρωση κερδών», ανέφερε νωρίτερα ο Alexandre Baradez, επικεφαλής αναλυτής στην IG Markets του παρισιού.  «Περισσότερο από την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον Fitch, υποψιάζομαι ότι αυτό που εξοφλείται σήμερα είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος οικονομικής επιβράδυνσης. Η πτωτική τάση άρχισε να διαφαίνεται χθες με αφορμή τα απογοητευτικά στοιχεία της Κίνας και των ΗΠΑ, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται πραγματικά για την υποβάθμιση της αξιολόγησης, αλλά μάλλον για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας».

Οι αντιδράσεις στην αγορά ομολόγων και εμπορευμάτων ήταν ηπιότερες, πάντως. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η υποβάθμιση σε ΑΑ+ από ΑΑΑ δεν θα βλάψει το καθεστώς των αμερικανικών assets μακροπρόθεσμα, επικαλούμενοι την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων και τη σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας. Το αντίστοιχο γεγονός του 2011, όταν η S&P Global Ratings υποβάθμισε τις ΗΠΑ μετά από την κρίση χρέους, αποτελεί επίσης έναν χρήσιμο οδηγό. Παρότι προκάλεσε ένα sell-off στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, ενίσχυσε τα κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγια.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ – Εντονη αντίδραση Yellen

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο κόκκινο μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ

Αμερικανικά ομόλογα: Το «καταφύγιο» των 25 τρισ. στο επίκεντρο μετά τη υποβάθμιση Fitch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News