Business & Finance Τετάρτη 2/08/2023, 13:12
ΑΓΟΡΕΣ

Τριγμοί στις αγορές από την υποβάθμιση των ΗΠΑ – Μίνι sell off στο ΧΑ

Τριγμοί στις αγορές από την υποβάθμιση των ΗΠΑ – Μίνι sell off στο ΧΑ

(upd)

Σημαντικές απώλειες καταγράφονται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο νωρίτερα είχε φτάσει να κατρακυλά ακόμα και πάνω από 3%, στον απόηχο των κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές που έχει προκαλέσει η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch κατά μια βαθμίδα, στο AA+,για πρώτη φορά από το 2011.

Το διεθνές αρνητικό κλίμα φαίνεται ότι αποτελεί τον καταλύτη για μια εκτεταμένη διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Παρά τα θετικά τραπεζικά αποτελέσματα στον απόηχο των επιτυχών stress tests, η αγορά δεν έδειχνε τις τελευταίες συνεδριάσεις να έχει τη δυναμική μιας νέας ανόδου. Η περιοχή των 1.340 μονάδων αποδείχθηκε ισχυρό όριο αντίστασης, καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις δεικτοβαρών τίτλων. Οι συνθήκες κόπωσης επομένως διαμορφώνουν προϋποθέσεις για ενδεχόμενη πλαγιοκαθοδική κίνηση βραχυπρόθεσμα ακόμα και κάτω από τις 1.300 μονάδες, όπως δείχνει η σημερινή κίνηση.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.301,75 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,75% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 81 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.281,70 μονάδες (-3,22%). 

Πτώση σημειώνουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Alpha bank, της Elvalhalcor, της Eurobank, της Lamda και της Μυτιληναίος. Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας, του Εμπορίου και των Τραπεζών.

Οι απώλειες στις διεθνείς αγορές και οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ πυροδότησε ισχυρούς κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από τα επισφαλή assets.
Οι διευρυμένες απώλειες στις ευρωαγορές ωθούν τον δείκτη στις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και περίπου 4 εβδομάδες.

Ο δείκτης Stoxx 600 σημείωνε νωρίτερα πτώση 1,33% με όλους τους επιμέρους δείκτες να διαπραγματεύονται στο κόκκινο. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1,33% στις 16.025 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 1,18% στις 7.318,77 μονάδες και στη Βρετανία ο FTSE 100 χάνει 1,45% στις 7.554,31 μονάδες.

Στον Ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,2% και στην Ισπανία ο IBEX χάνει 0,8%. 

Παράλληλα, τα futures στη Wall Street δείχνουν, επίσης, πτώση άνω του 1%, σηματοδοτώντας μια ισχυρή διόρθωση μετά από πέντε μήνες ισχυρών κερδών. Η υποβάθμιση αποτελεί έναν νέο «κίνδυνο» για τους επενδυτές, οι οποίοι ήδη ανησυχούν για τους κινδύνους ύφεσης και για το κατά πόσον το φετινό ράλι στις αγορές μπορεί να διαρκέσει.

«Δημιουργείται η αίσθηση ότι οι επενδυτές ψάχνουν αφορμές προκειμένου να προχωρήσουν σε κατοχύρωση κερδών», ανέφερε ο Alexandre Baradez, επικεφαλής αναλυτής στην IG Markets του παρισιού.  «Περισσότερο από την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον Fitch, υποψιάζομαι ότι αυτό που εξοφλείται σήμερα είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος οικονομικής επιβράδυνσης. Η πτωτική τάση άρχισε να διαφαίνεται χθες με αφορμή τα απογοητευτικά στοιχεία της Κίνας και των ΗΠΑ, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται πραγματικά για την υποβάθμιση της αξιολόγησης, αλλά μάλλον για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας».

Οι αντιδράσεις στην αγορά ομολόγων και εμπορευμάτων ήταν ηπιότερες, πάντως. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η υποβάθμιση σε ΑΑ+ από ΑΑΑ δεν θα βλάψει το καθεστώς των αμερικανικών assets μακροπρόθεσμα, επικαλούμενοι την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων και τη σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας. Το αντίστοιχο γεγονός του 2011, όταν η S&P Global Ratings υποβάθμισε τις ΗΠΑ μετά από την κρίση χρέους, αποτελεί επίσης έναν χρήσιμο οδηγό. Παρότι προκάλεσε ένα sell-off στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, ενίσχυσε τα κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγια.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ – Εντονη αντίδραση Yellen

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο κόκκινο μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ

Αμερικανικά ομόλογα: Το «καταφύγιο» των 25 τρισ. στο επίκεντρο μετά τη υποβάθμιση Fitch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News