Business & Finance Τετάρτη 2/08/2023, 12:47
ΑΓΟΡΕΣ

Αμερικανικά ομόλογα: Το «καταφύγιο» των 25 τρισ. στο επίκεντρο μετά τη υποβάθμιση Fitch

Αμερικανικά ομόλογα: Το «καταφύγιο» των 25 τρισ. στο επίκεντρο μετά τη υποβάθμιση Fitch

Η Fitch έγινε ο δεύτερος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ+, μια κίνηση την οποία έσπευσε να αποδοκιμάσει ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Ο οίκος είχε προειδοποιήσει πριν από μήνες για παρακινδυνευμένες κινήσεις, όσο οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι αδυνατούσαν να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου χρέους παρότι η χώρα «φλέρταρε» με τη χρεοκοπία.

Εάν όμως οι αγορές φερθούν με αντίστοιχο τρόπο όπως και τον Αύγουστο του 2011 -όταν ο S&P είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση λίγες ημέρες μετά την αύξηση του ορίου χρέους- τότε η νέα υποβάθμιση ενδέχεται να πυροδοτήσει ράλι στην αγορά των κρατικών ομολόγων, της οποίας αξίας ανέρχεται περίπου στα 25 τρισ. δολαρίων.

«Η χρονική στιγμή προκάλεσε κάποια έκπληξη…Ωστόσο, εάν κοιτάξουμε το 2011 ως σύγκριση, η πρώτη αντίδραση δεν αφορούσε τη δυνατότητα των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για το χρέος», δήλωσε στο MarketWatch ο Chip Hughey, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Truist Advisory Service. Αντιθέτως, τόνισε ο ίδιος, αφορούσε τις ανησυχίες περί ανάπτυξης, οι οποίες ενίσχυσαν τη ζήτηση για τα αμερικανικά ομόλογα, παρά την υποβάθμιση.

Πράγματι, λίγες ημέρες μετά την υποβάθμιση του 2011, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς υποχώρησε από περίπου 3% στις αρχές Αυγούστου στο 1,8% στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Hughey δήλωσε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η αντίδραση θα είναι ίδια με το 2011. Από τη μία, έχουμε μία ακόμη υποβάθμιση, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την αντιμετώπιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ», από την άλλη οι ανησυχίες που προέβαλε η Fitch μπορεί να δημιουργήσουν ανησυχίες στην αγορά, σπρώχνοντας τους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ανέκαθεν θεωρούνταν ασφαλές καταφύγιο.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν άνω του 5% αυτό τον Απρίλιο και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, εν μέρει διότι η Fed αύξησε αμέσως μετά τα επιτόκια δανεισμού. Παρότι όμως ακολούθησαν κι άλλες επιτοκιακές αυξήσεις, οι επενδυτές μετά την επίτευξη της συμφωνίας για την αύξηση του ορίου χρέους, έσπευσαν να αποκτήσουν αμερικανικούς τίτλους.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε πρόσφατα ότι ο δανεισμός θα ανέλθει στο 1 τρισ. δολάρια εξ ου και έκτοτε η αγορά ποντάρει σε «τσουνάμι» έκδοσης νέων ομολόγων.

Σημειώνεται πως οι αποδόσεις του αμερικανικού δεκαετούς, τα οποία χρησιμοποιούνται ως «βαρόμετρο» για στεγαστικά, χρέη εμπορικών ακινήτων και άλλα, ανήλθαν την Τρίτη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο του έτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες MarketWatch

Διαβάστε επίσης:

Υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ – Εντονη αντίδραση Yellen

Μπλι Γκρος: Δεν βλέπει σύντομα «bull market» για τα αμερικανικά ομόλογα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News