Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά υπό το βάρος διεθνών πιέσεων
Το διεθνές αρνητικό κλίμα στη σκιά της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch φαίνεται ότι αποτελεί τον καταλύτη για μια εκτεταμένη διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Παρά τα θετικά τραπεζικά αποτελέσματα στον απόηχο των επιτυχών stress tests, η αγορά δεν έδειχνε τις τελευταίες συνεδριάσεις να έχει τη δυναμική μιας νέας ανόδου. Η περιοχή των 1.340 μονάδων αποδείχθηκε ισχυρό όριο αντίστασης, καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις δεικτοβαρών τίτλων. Οι συνθήκες κόπωσης επομένως διαμορφώνουν προϋποθέσεις για ενδεχόμενη πλαγιοκαθοδική κίνηση βραχυπρόθεσμα ακόμα και κάτω από τις 1.300 μονάδες, όπως δείχνει η σημερινή κίνηση.
O Γενικός Δείκτης υποχωρεί κάτω στα επίπεδα των 1.300 μονάδων και διαμορφώνεται στις 1.291,5 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,47% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ. Πτώση σημειώνουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (-3,37%), της ΔΕΗ (-3,26%), των ΕΛΠΕ (-2,82%) και της Aegean (-2,50%). Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-3,69%), του Εμπορίου (-3,25%) και των Τραπεζών (-3,27%).
Διευρυμένες απώλειες σημειώνουν και οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα δεν καταφέρνουν να αντισταθμίσουν το αρνητικό κλίμα.
Ο δείκτης Stoxx 600 σημείωνε νωρίτερα πτώση 1,1% με όλους τους επιμέρους δείκτες να διαπραγματεύονται στο κόκκινο. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1,15% στις 16.053 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,85% στις 7.343 μονάδες και στη Βρετανία ο FTSE 100 χάνει 0,89% στις 7.598,09 μονάδες.
Στον Ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,92% και στην Ισπανία ο IBEX χάνει 0,8%.
Ο οίκος Fitch Ratings αφαίρεσε από τις ΗΠΑ την κορυφαία κρατική πιστοληπτική βαθμίδα της, επικρίνοντας τα διογκούμενα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας και τα λάθη της διακυβέρνησης που οδήγησαν σε επανειλημμένες συγκρούσεις για το όριο του χρέους τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
«Η υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι η πρώτη και θα μπορούσαμε να δούμε και άλλες χώρες να υποβαθμίζονται, καθώς το υψηλό χρέος είναι ένα κοινό ζήτημα για πολλές, αλλά για τις ΗΠΑ δεν βλέπω ότι αυτό θα έχει μεγάλη επίδραση στην οικονομία», δήλωσε ο Alfonso Benito, επικεφαλής επενδύσεων στην Dunas Capital.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Fitch: Υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ – Εντονη αντίδραση Yellen
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News