Business & Finance Τετάρτη 2/08/2023, 10:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο κόκκινο μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν σημαντικά σήμερα στη σκιά της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο κόκκινο μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν σημαντικά σήμερα στη σκιά της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν το αρνητικό κλίμα.

Ο δείκτης Stoxx 600 σημείωνε νωρίτερα πτώση 1,1% με όλους τους επιμέρους δείκτες να διαπραγματεύονται στο κόκκινο. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1,15% στις 16.053 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,85% στις 7.343 μονάδες και στη Βρετανία ο FTSE 100 χάνει 0,89% στις 7.598,09 μονάδες.

Στον Ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,92% και στην Ισπανία ο IBEX χάνει 0,8%. 

Ο οίκος Fitch Ratings αφαίρεσε από τις ΗΠΑ την κορυφαία κρατική πιστοληπτική βαθμίδα της, επικρίνοντας τα διογκούμενα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας και τα λάθη της διακυβέρνησης που οδήγησαν σε επανειλημμένες συγκρούσεις για το όριο του χρέους τις τελευταίες δύο δεκαετίες. 

«Η υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι η πρώτη και θα μπορούσαμε να δούμε και άλλες χώρες να υποβαθμίζονται, καθώς το υψηλό χρέος είναι ένα κοινό ζήτημα για πολλές, αλλά για τις ΗΠΑ δεν βλέπω ότι αυτό θα έχει μεγάλη επίδραση στην οικονομία», δήλωσε ο Alfonso Benito, επικεφαλής επενδύσεων στην Dunas Capital.

Σε ότι αφορά τις μεμονωμένες μετοχές, η Siemens Healthineers AG σημειώνει απώλειες αφού η γερμανική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας έχασε τις εκτιμήσεις της αγοράς. Η Hugo Boss AG σημείωσε πτώση, παρόλο που η εταιρεία του λιανικού εμπορίου αναθεώρησε προς τα πάνω το guidance για το 2023, καθώς τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. 

Ο Αύγουστος ξεκίνησε χθες με αρνητικό πρόσημο μετά το κλείσιμο τον αγορών τον Ιούλιο με κέρδη για τρίτο συνεχή μήνα σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Σημειωτέον ότι παραδοσιακά ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι συνήθως η χειρότερη περίοδος για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με βάση τη μέση απόδοση του Stoxx 600 τα τελευταία 25 χρόνια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News