Business & Finance Τρίτη 1/08/2023, 19:55
ΑΓΟΡΕΣ

Με ήπια πτώση ξεκίνησαν τον Αύγουστο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με ήπια πτώση ξεκίνησαν τον Αύγουστο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος την Τρίτη, 1 Αυγούστου, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη που ανακοινώθηκαν σήμερα, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά την ισχυρή άνοδο που σημειώθηκε τον Ιούλιο.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,88%, με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και τους κλάδους να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ηγήθηκαν των απωλειών, σημειώνοντας πτώση 1,6%, ενώ οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 1,45%. Μετά από άνοδο 0,4% στις πρωινές συναλλαγές, οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν πτώση 0,8% το απόγευμα.

Γενικότερα, τα κέρδη των πετρελαϊκών έχουν μειωθεί κατακόρυφα σε σχέση με το πανίσχυρο δεύτερο τρίμηνο που είχαν πέρυσι, όταν όμως οι τιμές του πετρελαίου είχαν φτάσει στα 140 δολ. το βαρέλι, αλλά ακόμα και έτσι παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε σχέση τα ιστορικά τους δεδομένα.

Ενδεικτικό είναι ότι παρά το πλήγμα που δέχθηκε, η BP ανακοίνωσε αύξηση 10% στο μέρισμα που διανέμει και επαναγορά μετοχών αξίας 1,5 δισ. δολαρίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα τη Δευτέρα, υποβοηθούμενος από τις μετοχές του κλάδου υγείας και από μια έκθεση που έδειξε ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω τον Ιούλιο. Κέρδισε 1,9% μέσα στο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eikon.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό από την έναρξη της πανδημίας, όπως έδειξε η έρευνα της S&P Global που ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Κέρδη ήρθαν από τις Euroapi, Uniper, Daimler Truck, DHL Deutsche Post, Covestro, BP, HSBC, Travis Perkins και Diageo. H HSBC ενισχύθηκε 1,3% αφότου υπερδιπλασίασε τα κέρδη της στο πρώτο εξάμηνο και ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών. Την ίδια ώρα η Diageo έκλεισε με μικρά κέρδη αφότου ο κολοσσός των οινοπνευματωδών παρουσίασε αύξηση των κερδών του που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών στο οικονομικό του έτος. H μετοχή της BMW σημείωσε 5,4% μετά την προειδοποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι αναμένει να συνεχιστούν οι προκλήσεις λόγω του πληθωρισμού και των προβλημάτων στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες το δεύτερο εξάμηνο. 

Δείκτης

Κλείσιμο

Μεταβολή

% μεταβολή

FTSE 100

7666,27

-33,14

-0,43

DAX

16240,4

-206,43

-1,26

CAC 40 Index

7406,08

-91,7

-1,22

FTSE MIB

29356,16

-288,55

-0,97

IBEX 35 Idx

9502,9

-138,6

-1,44

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού έκλεισαν μεικτά την Τρίτη, καθώς η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας έδειξε σημάδια συρρίκνωσης για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, σύμφωνα με την έρευνα της Caixin που συντάσσεται από την S&P Global.

Στις ΗΠΑ, οι αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύονταν ελαφρώς χαμηλότερα, αφού ολοκλήρωσαν έναν μήνα κερδοφόρων αποτελεσμάτων. Ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν και οι δύο τους πέμπτους διαδοχικούς θετικούς μήνες, σημειώνοντας άλμα 3,1% και 4,1% τον Ιούλιο, αντίστοιχα. Το blue-chip Dow πρόσθεσε επίσης περίπου 3,4%.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News