Business & Finance Τρίτη 1/08/2023, 18:09
ΑΓΟΡΕΣ

Με το αριστερό στον Αύγουστο το Χρηματιστήριο Αθηνών – Πτώση 0,84%

Με το αριστερό στον Αύγουστο το Χρηματιστήριο Αθηνών – Πτώση 0,84%

Οριακά κέρδισε τη μάχη με τις 1.320 μονάδες το χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου διολίσθησε αιφνιδιαστικά έπειτα από έντονες πιέσεις που δέχθηκε σήμερα ιδίως στις τραπεζικές μετοχές.

Λίγες ημέρες αφότου κατοχύρωσε επανειλημμένως και επί συναπτές ημέρες τα υψηλά των 1.340 μονάδων και μάλιστα δοκίμαζε τις αντοχές του επόμενου σημείου αντίστασης, ο γενικός δείκτης κατέγραψε σήμερα πτώση 0,84% στις 1.324,28 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε υψηλά -για επίπεδα καλοκαιριού- στα 98.66 εκατ. ευρώ.

Κατά μήκος ολόκληρου του ταμπλό καταγράφηκαν σημαντικές απώλειες, ενώ στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τράπεζες. Έπειτα από πολλές ώρες πιέσεων, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,74%, έχοντας ως «σανίδα σωτηρίας» μόνο τη μετοχή της Πειραιώς, η οποία σημείωσε κέρδη 2,15%, παίρνοντας ώθηση από τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου. Αντιθέτως, στο κόκκινο βρέθηκαν οι μετοχές της Alpha Bank (-2,11%), της Eurobank (1,10%) και της Εθνικής Τράπεζας (0,96%).

Απώλειες 0,91% παρουσίασε και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ελάχιστες μετοχές να «γλιτώνουν» τις πιέσεις. Η Ελλάκτωρ και τα ΕΛΠΕ έδωσαν στήριγμα στον γενικό δείκτη με άνοδο άνω του 1%, ενώ μικρότερη άνοδο 0,49% έκανε η μετοχή του ΟΤΕ. Στον αντίποδα, διόρθωση 3,49% έκανε η μετοχή της Mytilineos, έπειτα από τα υψηλά της περασμένης εβδομάδας, όπως αντίστοιχα και η Viohalco (-2,72%) και η Aegean (2,14%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ράλι άνω του 20% έκανε η μετοχή της Intertech έπειτα από δημοσιεύματα για επαφές της CD Media για την απόκτηση του ποσοστού της Αμοιρίδης. Μετά το κλείσιμο της αγοράς, η εταιρεία επιβεβαίωσε τις φήμες.

Οι επενδυτές τις προηγούμενες ημέρες έδειχναν έτοιμοι για ένα νέο κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών, έχοντας λίγο πολύ προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μία πρώτη «γεύση» έδωσε χθες ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information (R&I), ο οποίος αναβάθμισε το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, BBB- με σταθερές προοπτικές (από ΒΒ+ με σταθερή προοπτική προηγουμένως).

Σημειώνεται πως το χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταγράψει άνοδο άνω του 40% φέτος, ενώ η αγορά έχει χαρακτηρισθεί ως «φθηνή», καθώς οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς προβλέπουν σημαντική άνοδο μέχρι το τέλος του έτους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα Πειραιώς: Στο 1 δισ. ευρώ η καθαρή πιστωτική επέκταση το β’ εξάμηνο

Εθνική Τράπεζα: Στα 530 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News