Business & Finance Τρίτη 1/08/2023, 14:48
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Διευρύνονται οι απώλειες – Χάνει και τις 1.330 μονάδες

Σε μια νευρική συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας εξελίσσεται η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

ΧΑ: Διευρύνονται οι απώλειες – Χάνει και τις 1.330 μονάδες

Σε μια νευρική συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας εξελίσσεται η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αγορά δεν μπόρεσε να διατηρήσει τα κέρδη που παρατηρήθηκαν στο άνοιγμα, εν μέσω διευρυμένων απωλειών και στις ευρωαγορές. Ο τραπεζικός κλάδος, που άνοιξε με ισχυρή άνοδο με ώθηση από τα χθεσινά ικανοποιητικά αποτελέσματα βοηθούμενη της Eurobank και της Πειραιώς, πλέον υποχωρεί κατά 0,12% με τις Alpha και Eurobank να χάνουν περίπου 1%, ενώ με θετικό πρόσημα κινούνται Πειραιώς και ΕΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 0,64% στις 1.326,8 μονάδες με τον τζίρο πάνω από 53 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (-2,42%), της Elvalhalcor (-1,99%), της Jumbo (-1,89%) και της Quest Συμμετοχών (-1,69%). 

Στη χθεσινή συνεδρίαση, παρά τη σταθερά ανοδική τάση έως και 0,8%, εν τέλει η αγορά απέτυχε να διατηρήσει το μομέντουμ, περιορίζοντας τα κέρδη στο 0,12%. Ωστόσο, η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν αυξημένη κατά 110 εκατ. ευρώ, σαφώς αυξημένη από το μέσο όρο των 104 εκατ. τις τελευταίες 100 ημέρες.
Μταξύ των κερδισμένων ήταν η Mytilineos, η Helleniq Energy, η Epsilon Net και η Aegean Airlines. Οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί για σήμερα, αν και περιμένουν ότι η αγορά θα βρει στήριξη από τις τράπεζες στον απόηχο των θετικών αποτελεσμάτων τους. 

O Ιούλιος έκλεισε με κέρδη 4,45% για το ΧΑ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 7,7%. Οπως σημειώνει η Beta Securities, ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον πολύ κοντά στα υψηλά του 2014, αντανακλώντας την αισιοδοξία της αγοράς για τα αποτελέσματα των εταιρειών και τη μελλοντική προοπτική της κερδοφορίας τους, το ενδεχόμενο αναβάθμισης της οικονομίας και τις ζυμώσεις στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ενα διάστημα συσσώρευσης είναι το επικρατέστερο σενάριο για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, χωρίς να αναιρείται ο στόχος των 1.379 μονάδων.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, πτωτικά κινούνται και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω μιας πλειάδας εταιρικών αποτελεσμάτων. Ο πετρελαϊκός κολοσσός BP ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα κέρδη δεύτερου τριμήνου υποχώρησαν σχεδόν κατά 70% σε ετήσια βάση λόγω των ασθενέστερων τιμών των ορυκτών καυσίμων, απηχώντας μια τάση που παρατηρείται σε ολόκληρη την ενεργειακή βιομηχανία. 

Στον αντίποδα, τα καθαρά κέρδη της HSBC υπερδιπλασιάστηκαν σε 18,1 δισεκατομμύρια δολάρια το εξάμηνο που έληξε τον Ιούνιο, καταγράφοντας μια απότομη αύξηση σε σύγκριση με τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν. 

Σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις μεταξύ άλλων και από τις Euroapi, Uniper, Daimler Truck, DHL Deutsche Post.

Παράλληλα, απαισιοδοξία προκαλούν τα τελικά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI του τομέα της μεταποίησης της HCOB, που καταρτίζει η S&P Global, υποχώρησε στο 42,7 τον Ιούλιο από το 43,4 που είχε προηγηθεί, σε ευθυγράμμιση με την προκαταρκτική μέτρηση, πολύ κάτω από τις 50 μονάδες που είναι το όριο της ανάπτυξης από τη συρρίκνωση. Μάλιστα, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί ο δείκτης από τον Μάιο του 2020.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News