Business & Finance Δευτέρα 31/07/2023, 20:34
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: «Χλιαρή» αντίδραση στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ομόλογα: «Χλιαρή» αντίδραση στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να μαντέψουν την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ, χωρίς να επηρεαστούν ιδιαίτερα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουλίου στην Ευρωζώνη, που έδειξαν μικρή αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή. 

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, παρέμεινε σταθερός στο 5,5% τη στιγμή που οικονομολόγοι έκαναν λόγο για αποκλιμάκωση στο 5,4%. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκλεισε με άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 2,46%, συγκριτικά με το 2,48% που ήταν πριν από τη δημοσιοποίηση. Στη διετία, η απόδοση παρέμεινε στάσιμη στο 3,20%. 

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επέστρεψε σε ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο με άνοδο 0,3%. 

Τα στοιχεία αυτά λαμβάνουν χώρα αφότου η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% την προηγούμενη εβδομάδα διαμηνύοντας ότι η όποια μελλοντική κίνηση θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στατιστικά. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε το μήνυμα αυτό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος ή ίσως και παύση. Όμως, εάν συμβεί μία παύση το Σεπτέμβριο ή αργότερα, αυτή δεν θα είναι απαραιτήτως και η οριστική», ανέφερε η Λαγκάρντ. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έκλεισε στο 4,11% με άνοδο μίας ποσοστιαίας μονάδας με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να διαμορφώνεται στις 163 μονάδες βάσης με πτώση δύο μονάδων βάσης. 

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουλίου είναι απογοητευτικά για τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής, παρότι ο βασικός πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες», αναφέρει ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.

Στην ελληνική αγορά, οι αποδόσεις κινήθηκαν σε διαφορετική κατεύθυνση, με αυτή του 10ετούς να υποχωρεί στο 3,71% και του πενταετούς στο 3,40%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News