Business & Finance Δευτέρα 31/07/2023, 15:37
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις 1.340 μονάδες με ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο και Aegean

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε η χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη διόρθωση της Παρασκευής, κινούμενη πάνω από τα επίπεδα των 1.340 μονάδων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις 1.340 μονάδες με ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο και Aegean

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε η χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη διόρθωση της Παρασκευής, κινούμενη πάνω από τα επίπεδα των 1.340 μονάδων. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραποδίδουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, της Μυτιληναίος και της Aegean Airlines.

O Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν νωρίτερα στις 1.342,17 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,62% με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 57,35 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.344,55 μονάδες (+0,80%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,80%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,17%.

Παράλληλα, μοιρασμένα είναι τα πρόσημα στον τραπεζικό δείκτη με την Alpha και την Πειραιώς οριακά στο κόκκινο, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφουν Eurobank και ΕΤΕ. Πάντως, τις εξαιρετικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών επισημαίνει η Citigroup, προχωρώντας σε αύξηση των τιμών – στόχων. Η Citi τηρεί πλέον σύσταση buy και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ οι νέες τιμές-στόχοι είναι τα 2 ευρώ για τις Alpha Bank και Eurobank από 1,75 ευρώ και 1,70 ευρώ πριν, αντίστοιχα, τα 7,3 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 6 ευρώ προηγουμένως, και τα 4 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 3 ευρώ πριν. 

Επιπλέον, ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information (R&I) αναβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, BBB- με σταθερές προοπτικές (από ΒΒ+ με σταθερή προοπτική προηγουμένως).

«Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τα επενδυτικά κεφάλαια της Ιαπωνίας (και συνολικά της ασιατικής αγοράς) προς την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η R&I δεν περιλαμβάνεται στους οίκους που αναγνωρίζει η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , η σημερινή αναβάθμιση αποτελεί προάγγελο των αναβαθμίσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα και από τους λοιπούς αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης», επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+5,00%), της Μυτιληναίος (+3,74%), της Aegean (+3,62%) και της Elvalhalcor (+2,68%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Lamda Development (-1,18%) και της Coca Cola HBC (-1,09%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Βιομηχανικών προϊόντων (+3,34%) και των Πρώτων Υλών (+1,99%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-1,04%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-0,94%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 2.560.935 και 2.267.926 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Μυτιληναίος με 6,63 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 6,33 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 69 μετοχές, 38 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Δομική Κρήτης +12,45% και Εκτέρ +10,96%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Sato -9,09% και Trastor -6,67%.

Την ίδια ώρα, ήπια κέρδη καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, παρότι ο δομικός πληθωρισμός έμεινε αμετάβλητος, αλλά και επιστροφή στην ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 5,3% τον Ιούλιο από 5,5% τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, μετά από συρρίκνωση και στασιμότητα τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News