Business & Finance Παρασκευή 28/07/2023, 19:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις των κοντινών – Προσδοκίες για παύση των επιτοκιακών αυξήσεων

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις των κοντινών – Προσδοκίες για παύση των επιτοκιακών αυξήσεων

Πτωτικά κινήθηκαν οι βραχυπρόθεσμες ομολογιακές αποδόσεις στη σημερινή συνεδρίαση, από τη στιγμή που τα νέα οικονομικά στοιχεία ενίσχυσαν τις προσδοκίες για άμεσο τερματισμό του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Την ίδια στιγμή, το επιθετικό γύρισμα της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας άσκησε πιέσεις στα μακροπρόθεσμα ομόλογα. 

Δύο διαμορφωτές νομισματικής πολικτικής της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του Σλοβάκου κεντρικού τραπεζίτη, αναφέρθηκαν στην προοπτική τερματισμού των επιτοκιακών αυξήσεων, από τη στιγμή που η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο μίας παύσης το Σεπτέμβριο. 

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε τον Ιούλιο, ενώ η οικονομία παρέμεινε στάσιμη, παρά τις προβλέψεις για μέτριο ρυθμό ανάπτυξης. 

Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο και περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν. Έρευνα της ΕΚΤ έδειξε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις είδαν τη δραστηριότητά τους να παραμένει στάσιμη χωρίς καμία βελτίωση στο τρέχον τρίμηνο. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς υποχώρησε 1,5 μονάδες βάσης, στο 3,20%. Στη 10ετία ωστόσο ενισχύθηκε 2,5 μονάδες βάσης στο 2,43% αφού στην αρχή της συνεδρίασης άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Ιουλίου, στο 2,55%. 

«Σε μία γενική εκτίμηση, ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, περιορίζεται με υπερβολικά αργό ρυθμό», σύμφωνα με αναλυτές της Citi. 

«Ωστόσο, η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει το φθινόπωρο όταν ο αντίκτυπος από τα μειωμένα εισιτήρια στη Γερμανία θα εξασθενήσει». 

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του ιαπωνικού 10ετούς εκτινάχθηκε σε υψηλό εννέα ετών, αφότου η ιαπωνική κεντρική τράπεζα αποφάσισε να φέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης των ομολογιακών αποδόσεων, λέγοντας ότι το σημερινό εύρος μεταξύ -0,5% και 0,5% θα αποτελεί εφεξής σημείο αναφοράς και όχι απόλυτο όριο. 

Επειδή όμως οι Ιάπωνες επενδυτές διακρατούν μεγάλες ποσότητες ξένου χρέους, ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι μπορεί να περιορίσουν την έκθεσή τους στην Ευρώπη, καθώς το δικό τους εγχώριο ενεργητικό θα γίνει πιο ελκυστικό. 

Σύμφωνα με αναλυτές της Commerzbank, οι Ιάπωνες επενδυτές διακρατούν ξένο χρέος αξίας άνω των 2 τρισ.δολαρίων, εκ των οποίων 55% σε δολάρια και 18% σε ευρώ. Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο χρέος σε ευρώ είναι στη Γαλλία, ενώ ακολουθούν Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 3,70% και του πενταετούς στο 3,46%. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News