Business & Finance Παρασκευή 28/07/2023, 17:41
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης στο Χρηματιστήριο – Ξανά στη ζώνη των 1.330 μονάδων

Σημάδια κόπωσης στο Χρηματιστήριο – Ξανά στη ζώνη των 1.330 μονάδων

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε σήμερα το χρηματιστήριο της Αθήνας, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν κέρδη πριν τον Αύγουστο. Ο γενικός δείκτης που συντηρούσε επί μέρες το μομέντουμ προς το επόμενο σημείο αντίστασης των 1.350 μονάδων, τελικά κόντεψε σήμερα να χάσει και τις 1.330.

Έκλεισε με απώλειες 0,87% στις 1.333,86 μονάδες και τον τζίρο στα 86,68 εκατ. ευρώ. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 11 εκατ. τεμάχια. Από την αρχή της εβδομάδας υπήρξε μικρή υποχώρηση 0,4%.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι τράπεζες, με τον σχετικό δείκτη να χάνει το ορόσημο των 1.100 μονάδων και να κλείνει με πτώση 1,34%. Διόρθωση 2,27% έκανε η μετοχή της Πειραιώς, 1,84% η Alpha Bank, 1,52% η Eurobank και 0,93% η Εθνική.

Νωρίτερα, η Eurobank Equities προέβη σε αύξηση των τιμών-στόχου για τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι έπειτα από την άνοδο του 70% και παραπάνω που έχουν καταγράψει οι μετοχές τους από τις αρχές του έτους, εμφανίζουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι το top pick.

Χθες, η ΕΚΤ αποφάσισε επίσης να καθορίσει τον τοκισμό των ελάχιστων αποθεματικών σε 0%, το οποίο και ανακοίνωσε μαζί με την ευρέως αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%. Σημειώνεται πως σήμερα στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση, η Εθνική άνοιξε την πόρτα για την ανταμοιβή των μετόχων τον επόμενο χρόνο λόγω των θετικών αποτελεσμάτων του 2022. Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένονται τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ, από τα οποία αναμένεται καλή εικόνα για τα εγχώρια ιδρύματα.

Από το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης μόλις τέσσερις μετοχές κρατήθηκαν, της ΕΥΔΑΠ, της Ελλάκτωρ, της Jumbo και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν η Viohalco, η Aegean, η Τέρνα Ενεργειακή, η Coca Cola HBC και η Mytilineos. O large cap έκλεισε με πτώση 0,93%.

Στο μεταξύ, μικτά πρόσημα εμφανίζονται στις ευρωαγορές, όπου ο επενδυτικός κόσμος προσπαθεί να «χωνέψει» τα νέα στοιχεία του ΑΕΠ για τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το β΄τρίμηνο, ενώ μεγαλύτερη από το προσδοκώμενο ήταν η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας. Μικρή συρρίκνωση επέδειξε η οικονομία της Ισπανίας.

Έχοντας ανακτήσει κάποιες από τις πρωινές απώλειες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει πτώση της τάξης του 0,2%. Ο γερμανικός DAX βρίσκεται σε άνοδο +0,3% περίπου, ενώ σχεδόν αμετάβλητοι είναι ο γαλλικός CAC 40 και ο αγγλικός FTSE 100. Πτώση άνω του 0,2% καταγράφει ο FTSE MIB του Μιλάνου. Σημειώνεται πάντως πως οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν κρατήσει το θετικό πρόσημο από την αρχή της εβδομάδας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει η πόρτα για την ανταμοιβή των μετόχων

Mytilineos: Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα – Έρχονται αναβαθμίσεις

Μήπως έχει ήδη τελειώσει η ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News