Business & Finance Παρασκευή 28/07/2023, 14:37
ΑΓΟΡΕΣ

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο – Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο – Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Διόρθωση ενόψει διακοπών κάνει σήμερα η ελληνική αγορά, με τους πωλητές να παίρνουν τα ηνία. Παρότι ο γενικός δείκτης δοκιμάστηκε δύο φορές στο επόμενο σημείο αντίστασης των 1.350 μονάδων τις τελευταίες ημέρες, τώρα παλεύει να κλείσει την εβδομάδα πάνω από τις 1.330 μονάδες.

Ειδικότερα αυτή τη στιγμή υποχωρεί κατά περίπου 1,13%, ενώ ο τζίρος κυμαίνεται κοντά στα 42,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10 εκατ. τεμάχια. Στο επίκεντρο των απωλειών βρίσκονται οι τράπεζες, με τον σχετικό δείκτη να χάνει άνω του 1,6% και προσπαθώντας να διατηρηθεί κοντά στις 1.100 μονάδες.

Σημειώνεται ότι χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να καθορίσει των τοκισμό των ελάχιστων αποθεματικών σε 0%, το οποίο εν μέρει ευθύνεται για τη σημερινή εικόνα. Επίσης, νωρίτερα στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας άνοιξε η πόρτα για ανταμοιβή το 2024 λόγω των καλών αποτελεσμάτων του 2022. Υπενθυμίζεται ότι αργότερα σήμερα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των stress test, από τα οποία αναμένεται να προκύψει θετική εικόνα για τις εγχώριες τράπεζες.

Στο ταμπλό αυτή την ώρα εμφανίζονται διάχυτες απώλειες, με τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ, του ΟΤΕ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζουν κέρδη. 

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές αγορές προσπαθούν να «χωνέψουν» τα νεότερα στοιχεία ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα οποία το γερμανικό ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ταυτόχρονα, βέβαια, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από το προσδοκώμενο, ενώ ήπια επιβράδυνση εμφάνισε η Ισπανία. Η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι συνολικά βελτιωμένη σε σχέση με το πρωί, καθώς συρρικνώνονται οι απώλειες. Πάντως, σε σύνολο εβδομάδας διατηρείται το θετικό πρόσημο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News