Business & Finance Παρασκευή 28/07/2023, 10:55
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές – Διατηρείται το θετικό πρόσημο της εβδομάδας

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές – Διατηρείται το θετικό πρόσημο της εβδομάδας

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, όμως εξακολουθούν να οδεύουν προς την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία κερδών, έπειτα από ένα μπαράζ ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων. Το κλίμα στα χρηματιστήρια παγκοσμίως κλονίστηκε σήμερα από την αιφνιδιαστική κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να χαλαρώσει τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,29%, ενώ εμφανίζει άνοδο περίπου 1% από τις αρχές της εβδομάδας, συνεχίζοντας το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τα μέσα Απριλίου.

Οριακή πτώση 0,09% σημειώνει ο DAX στη Φρανκφούρτη, κατά 0,17% ενισχύεται ο FTSE 100 στο Λονδίνο και κατά 0,35% υποχωρεί ο CAC 40 στο Παρίσι.  

Οι μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών καταναλωτικών προϊόντων παρουσιάζουν τις καλύτερες επιδόσεις

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξέπληξε τις αγορές χαλαρώνοντας τον έλεγχό της στις αποδόσεις των ομολόγων, σε μία πρώτη αιφνιδιαστική κίνηση του διοικητής της, Kazuo Ueda, από τότε που ανέλαβε.

Το γιεν υποχώρησε πάνω από 1% προτού αντιστρέψει τις απώλειες του και να ισορροπήσει περίπου στα επίπεδα όπου βρισκόταν προηγουμένως. Η απόδοση των ομολόγων αναφοράς της Ιαπωνίας εκτινάχθηκε, ξεπερνώντας το ανώτατο όριο της κεντρικής τράπεζας του 0,5%.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τον στόχο για την απόδοση του 10ετούς περίπου στο 0%, αλλά είπε ότι το ανώτατο όριο του 0,5% είναι ένα σημείο αναφοράς και όχι ένα αυστηρό όριο. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το αρνητικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%.

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία ανακοινώθηκαν σήμερα στοιχεία που δείχνουν ανάπτυξη σημαντικά υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν και πτώση του πληθωρισμού, την ώρα που η αύξηση των επιτοκίων έχει πυροδοτήσει φόβους για ύφεση στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,5% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, έναντι αύξησης 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, λαμβάνοντας ώθηση από την άνοδο των εξαγωγών. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg περίμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News