Business & Finance Πέμπτη 27/07/2023, 20:29
ΑΓΟΡΕΣ

«Κρυφές ελπίδες» από τον πιο ήπιο τόνο της ΕΚΤ – Άλμα για τις μετοχές, πιέσεις στο ευρώ

«Κρυφές ελπίδες» από τον πιο ήπιο τόνο της ΕΚΤ – Άλμα για τις μετοχές, πιέσεις στο ευρώ

«Κρυφές ελπίδες» ότι μπορεί και να βρισκόμαστε στην κορύφωση των επιτοκιακών αυξήσεων δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με τον πιο ήπιο τόνο που έδωσε στη σημερινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να αποκλιμακωθούν σημαντικά οι ομολογιακές αποδόσεις, να αποδυναμωθεί το ευρώ και να εκτιναχθούν στα ύψη οι ευρωπαϊκές μετοχές. 

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%, με τους επενδυτές να προσπαθούν να μαντέψουν ποια θα είναι η επόμενη κίνησή της μετά από επιτοκιακές αυξήσεις 425 μονάδων βάσης από τον Ιούλιο του 2022. 

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Λαγκάρντ οι ομολογιακές αποδόσεις σημείωσαν απότομη πτώση, για να ανακτήσουν όμως μέρος των απωλειών. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς υποχώρησε στο 3,171% από 3,24% πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ για να κλείσει στο 3,22%. 

«Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν έδωσε ξεκάθαρο σήμα για νέα επιτοκιακή αύξηση και υπογράμμισε σθεναρά ότι η όποια μελλοντική απόφαση θα είναι εξαρτημένη από τα μακροοικονομικά στοιχεία», αναφέρει η Jussi Hiljanen της SEB. 

Στη γερμανική 10ετία, η απόδοση υποχώρησε στο 2,37% από το 2,43% που ήταν πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ. Ωστόσο, εν συνεχεία ανέκτησε όλο το χαμένο έδαφος κλείνοντας στο 2,45%. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,09% με πτώση δύο μονάδων βάσης συγκριτικά με το 4,10% πριν από τη συνεδρίαση. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετους διαμορφώθηκε στο 3,75% με το spread στις 134 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 3,45% με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα 64 εκατ.ευρώ. 

Οι επενδυτές αφομοίωσαν επίσης σχετικά γρήγορα τα στοιχεία που έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε περισσότερο του αναμενομένου στο δεύτερο τρίμηνο και οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας σημείωσαν απρόσμενη πτώση την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ωστόσο αυξήθηκε 10 μονάδες βάσης στο 3,95%.

Ο Φρανσέσκο Καστέλι της Banor δήλωσε ότι παρότι ο τόνος ήταν ήπιος, η ΕΚΤ γνωρίζει πολύ καλά ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει και παραμένει δεσμευμένη στην περιοριστική πολιτική της. Υπογράμμισε μάλιστα την φράση της Λαγκάρντ, ότι η ΕΚΤ «θα σπάσει την ραχοκοκαλιά του πληθωρισμού».

Σύμφωνα με την αγορά προθεσμιακών συμβολαίων, οι συναλλασσόμενοι βλέπουν κορύφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 4% το Δεκέμβριο, ενώ δίδουν μία πιθανότητα μικρότερη από 40% για μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Στα ύψη οι μετοχές

Τα blue chip της Ευρωζώνης εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των 15 ετών, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι η ΕΚΤ βρίσκεται κοντά στο τέλος του σημερινού κύκλου. Ο δείκτης STOXX 50 έκλεισε με άνοδο 2,3%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2007, με τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600 να αγγίζει υψηλό 17 μηνών, με άνοδο 1,4%.  

Στην άνοδο των μετοχών συνέβαλαν και τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, όπως Nestle, BNP Paribas.

Aπό τα επιμέρους ταμπλό, ο IBEX στη Μαδρίτη άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών ετών και ο FTSE MIB στο Μιλάνο βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. 

Ο δείκτης τεχνολογίας σημείωσε άλμα 4,4% καθοδηγώντας τα κλαδικά κέρδη. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές των βρετανικού χρηματοοικονομικού κλάδου που έκλεισαν με απώλειες 5,3% από τη στιγμή που η Barclays προειδοποίησε για αυξανόμενες πιέσεις στις βρετανικές δραστηριότητές της. 

Στη Wall Street, ο Dow Jones οδεύει προς 14η διαδοχική ημέρα κερδών, κάτι που εάν τελικά επιβεβαιωθεί στο κλείσιμο θα αποτελέσει το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 1897, μία χρονιά μετά τη σύσταση του δείκτη. Την ώθηση έδωσαν τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά αποτελέσματα και τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ. 

Επανακατάταξη είχαμε και στην αγορά ξένου συναλλάγματος, με το δείκτη του δολαρίου να ενισχύεται κατά 0,85% στις 101,35 μονάδες και το ευρώ να δέχεται πιέσεις με αποτέλεσμα να διολισθήσει από το άνω του 1,11 στην αρχή της συνεδρίασης στο 1,0975.

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: «Παράθυρο» παύσης τον Σεπτέμβριο – Μακρύς δρόμος μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός

ΕΚΤ: Θα είναι η σημερινή αύξηση επιτοκίων η τελευταία;

Wall Street: Κέρδη με φόντο τα στοιχεία του ΑΕΠ

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News