Business & Finance Πέμπτη 27/07/2023, 18:15
ΑΓΟΡΕΣ

«Φοβήθηκε» τις 1.350 μονάδες το Χρηματιστήριο

«Φοβήθηκε» τις 1.350 μονάδες το Χρηματιστήριο

Έφτασε, αλλά δεν παρέμεινε στις 1.350 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρότι έδειξε διάθεση διάσπασης του επόμενου σημείου αντίστασης, έπειτα από τα αποτελέσματα Mytilineos και Τιτάν, αλλά και των προσδοκιών για κορύφωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Τελικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,08% στις 1.345 μονάδες, υποχωρώντας από το ενδοσυνεδριακό υψηλών των 1.351,68 μονάδων, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 90,05 εκατ. ευρώ.

Από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+1,79%), της Σαράντης (+1,68%) και της Τιτάν( +1,36%) , ενώ πιέστηκαν οι τίτλοι της Viohalco, της Aegean και της Τέρνα Ενεργειακή. Τελικά, σημείωσε οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,03%

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη σημερινή συνεδρίαση έπαιξαν οι μετοχές της Πειραιώς (+1,15%) και της Εθνικής (+1,07%), με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει τελικά με άνοδο 0,32%.

Σημειώνεται ότι το επενδυτικό κλίμα ήταν θετικό λόγω των εταιρικών αποτελεσμάτων Mytilineos και Τιτάν που ανακοινώθηκαν το πρωί. Συγκεκριμένα η Mytilineos ανακοίνωσε αύξηση 61% στα Καθαρά Κέρδη Μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας του πρώτου εξαμήνου, στα 268 εκατ. ευρώ έναντι 166 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,94 ευρώ, αυξημένα κατά 59% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι πωλήσεις του ομίλου Τιτάν αυξήθηκαν κατά 18,7% το πρώτο εξάμηνο του 2023, στα 1,229 δισ. ευρώ, χάρη στα ισχυρά επίπεδα εγχώριας ζήτησης σε όλο το εύρος των βασικών αγορών και προϊόντων της και τα ενισχυμένα επίπεδα τιμών. Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 110,9 εκατ. ευρώ, χάρη στην αύξηση του  EBITDA. 

Ευφορία επικρατεί αυτή την ώρα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαίκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει άνοδο άνω του 1,3%, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. 

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται αλλά αναμένεται πάλι να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, οι policymakers αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, χωρίς να προϊδεάζουν για κάποια κίνηση (guidance). 

«Η αξιολόγηση των στοιχείων που θα κάνουμε θα μας πει εάν και τι απόσταση έχουμε να καλύψουμε», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, αποκλείοντας πάντως το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων την πρώτη συνεδρίαση μετά το καλοκαίρι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Mytilineos: Αύξηση 61% στα κέρδη του α΄ εξαμήνου

Τιτάν: Αύξηση 18,7% στις πωλήσεις και υπερδιπλασιασμός στα κέρδη

Lagarde: «Παράθυρο» παύσης τον Σεπτέμβριο – Μακρύς δρόμος μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News