Business & Finance Πέμπτη 27/07/2023, 11:39
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Νέο τεστ αντοχής στις 1.350 μονάδες

Χρηματιστήριο: Νέο τεστ αντοχής στις 1.350 μονάδες

Σαφή κατεύθυνση προς τις 1.350 μονάδες με επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών πήρε σήμερα το χρηματιστήριο της Αθήνας, έπειτα από τη χθεσινή «ανάσα» για συσσώρευση δυνάμεων.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Mytilineos, η οποία κατέγραψε άλμα 61% στα κέρδη το πρώτο εξάμηνο, έδωσαν την ώθηση που χρειαζόταν ο γενικός δείκτης, ο οποίος από την αρχή της εβδομάδας «δειλιάζει» μπροστά στο επόμενο σημείο αντίστασης. Πριν το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα της Τιτάν, η οποία είχε υπερδιπλάσια κέρδη και αύξηση 18,7% στις πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σημειώνεται ότι οι μετοχές και των δύο εταιρειών κινούνται αυτή την ώρα διορθωτικά, καθώς οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει τα θετικά αποτελέσματα από τις προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να υπεραποδίδουν ήδη από χθες.

Πορεία προς τα επάνω ακολουθούν αυτή την ώρα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης με κέρδη 0,54%, όπως και οι τράπεζες με άνοδο 0,84% περίπου. Ο γενικός δείκτης ανεβαίνει κατά 0,43%, έχοντας ξεπεράσει ελαφρώς τις 1.350 μονάδες.

Θετικό μομέντουμ δίνει και η εξωγενής αισιοδοξία για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και τη δυνατότητά τους να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Χθες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε, όπως ήταν και ευρέως αναμενόμενο, σε νέα επιτοκιακή αύξηση 25 μονάδων βάσης, έπειτα από έναν μήνα παύσης στη σύσφιγξη. Η Fed άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επόμενη κίνηση από τον Σεπτέμβριο.

Σήμερα συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την οποία αναμένεται επίσης περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο πλαίσιο των προσπαθειών για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Στον «χορό επιτοκίων» έχουν μπει και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία επηρεάζονται παράλληλα από το μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου. Λίγη ώρα μετά το άνοιγμα των συνεδριάσεων, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο σχεδόν 1%, ενώ κέρδη 0,82% σημειώνει και ο Dax της Φρανκφούρτης. Σημαντικά κέρδη άνω του 1% καταγράφουν αυτή την ώρα και ο FTSE MIB του Μιλάνου, αλλά και ο CAC 40 του Παρισιού. Μικρότερα κέρδη της τάξης του 0,20% σημειώνει ο FTSE 100 του Λονδίνου, με «βαρίδι» τη Shell, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα βουτιά 56% στην κερδοφορία του δευτέρου τριμήνου λόγω της πτώσης των τιμών των καυσίμων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Mytilineos: Αύξηση 61% στα κέρδη του α΄ εξαμήνου

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Θα είναι η σημερινή αύξηση επιτοκίων η τελευταία;

Τιτάν: Αύξηση 18,7% στις πωλήσεις και υπερδιπλασιασμός στα κέρδη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News