Business & Finance Τετάρτη 26/07/2023, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Διέκοψαν το 6ήμερο ανοδικό σερί υπό το βάρος της LVMH

Ευρωπαϊκές μετοχές: Διέκοψαν το 6ήμερο ανοδικό σερί υπό το βάρος της LVMH

 Οι ευρωπαϊκές μετοχές διέκοψαν την ανοδική πορεία των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, υπό το βάρος των αποθαρρυντικών αποτελεσμάτων του γαλλικού ομίλου πολυτελών ειδών LVMH αλλά και εν μέσω νευρικότητας εν όψει της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ σήμερα το βράδυ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,5% αφότου κατέγραψε την πιο παρατεταμένη ανοδική πορεία απο τον Ιανουάριο. Η μετοχή της LVMH υποχώρησε 5,2% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια 17 μηνών, καθώς η αύξηση των πωλήσεων του ομίλου πολυτελών ειδών έδειξε ότι ο συνολικός κλάδος οδεύει προς ένα λιγότερο εντυπωσιακό ρυθμό αύξησης κερδών και πωλήσεων. 

Οι ανταγωνίστριες Kering και Hermes υποχώρησαν κατά 1,8% και 2,4% αντίστοιχα, παρασύροντας το δείκτη CAC 40 του Παρισιού σε πτώση 1,4%, καθότι είναι ιδιαίτερα εξαρτημένος από τον κλάδο πολυτελών ειδών. Πτώση 4% υπέστη και η μετοχή του Christian Dior. «Τα αποτελέσματα της LVMH επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι η ισχύς της καταναλωτικής ζήτησης εξασθενεί», αναφέρει οικονομολόγος της Equiti Capital. 

Oι επενδυτές αναμένουν εναγωνίως τη συνεδρίαση της Fed, η οποία αναμένται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, πιθανόν στην τελευταία ανοδική κίνηση στο σημερινό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Η ΕΚΤ αναμένεται να ακολουθήσει και αυτή αύριο με αύξηση των 25 μονάδων βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%, καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία δίδουν στην ΕΚΤ το περιθώριο να κάνει μία παύση των επιτοκιακών της αυξήσεων. 

Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα της Microsoft δείχνουν πως η μάχη για υπεροχή στον χώρο της τεχνητής νοημοσυνης θα επηρεάσουν το επενδυτικό κλίμα. Τα κέρδη των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 εταιρειών αναμένεται να συρρικνωθούν 8,1% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv. 

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 16.131 μονάδες με πτώση 0,5%, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε μικρές απώλειες 0,2% στις 7.676 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 δέχτηκε την πίεση της LVMH και ολοκλήρωσε με ισχυρή πτώση 1,35% στις 7.315 μονάδες.

Καλύτερη ήταν η εικόνα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB διατηρήθηκε σε θετικό έδαφος με ανεπαίσθητα κέρδη 0,05% στις 28.980 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 διαφοροποιήθηκε πλήρως με σημαντική άνοδο 0,9% στις 9.600 μονάδες.

 O δείκτης PSI 20 στη Λισαβώνα ενισχύθηκε 1,3% αγγίζοντας υψηλό 11μήνου, χάρη στην άνοδο 4% της εταιρείας κοινής ωφελείας EDP Renovaveis από τη στιγμή που τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου ήταν καλύτερα των προσδοκιών. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News