Business & Finance Τετάρτη 26/07/2023, 19:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άνοδος των αποδόσεων λίγο πριν από την ανακοίνωση της Fed

Ομόλογα: Άνοδος των αποδόσεων λίγο πριν από την ανακοίνωση της Fed

Ανοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, εν αναμονή της αναμενόμενης επιτοκιακής αύξησης από την Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία πιθανόν να είναι η τελευταία του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Με ενδιαφέρον αναμένουν επίσης οι επενδυτές και τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας αύριο και Παρασκευή. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 2,45%, κινούμενη εντός του πρόσφατου πλαισίου διακύμανσης. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς διαμορφώθηκε στο 3,27% με άνοδο έξι μονάδων βάσης. Οι επενδυτές δίδουν μία πιθανότητα 97% για αύξηση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,25% έως 5,50%, με όλους τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στο poll του Reuters να περιμένουν την ίδια κίνηση. 

Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής θα επικεντρωθεί στον πρόεδρο της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ και στο ενδεχόμενο μίας ακόμη επιτοκιακής αύξησης έως τα τέλη του έτους. 

«Ο κίνδυνος είναι μήπως η αγορά δώσε μία επιθετική ερμηνεία εάν ο Πάουελ αφήσει ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων», ανέφεραν αναλυτές της UniCredit. 

«Όσον αφορά στην ΕΚΤ, δεν νομίζω ότι θα κάνει και πολλά για να αλλάξει την αντίληψη της αγοράς», ανέφερε ο Άντερς Σβέντσεν, αναλυτής της Νordea, επισημαίνοντας ότι οι αγορές δίδουν μία πιθανότητα 50% για νέα αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 4,11% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να παραμένει σταθερό γύρω στις 164 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, οι αποδόσεις δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτη αλλαγή με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 106 εκατ.ευρώ σε όλη την καμπύλη των αποδόσεων. Η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε στο 3,75% με το spread στις 130 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος δανεισμού στην πενταετία κινήθηκε στο 3,47%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News