Business & Finance Τετάρτη 26/07/2023, 18:01
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ανευρη συνεδρίαση με επιλεκτικές κινήσεις

Χρηματιστήριο: Ανευρη συνεδρίαση με επιλεκτικές κινήσεις

Ανεπαίσθητες μεταβολές για να κλείσει τελικά με ήπια πτώση έκανε στη σημερινή συνεδρίαση το χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο Γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,10%, παίρνοντας μια ανάσα από το χθεσινό μομέντουμ, για να διαμορφωθεί τελικά στα υψηλά εννιαετίας των 1.344 μονάδων. Ο τζίρος ανήλθε στα 85,71 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνοντας την πέμπτη μέρα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό παρουσιάστηκαν τάσεις συσσώρευσης, ενώ μικτά ήταν τα πρόσημα στους επιμέρους δείκτες. Σχεδόν αμετάβλητοι παρέμειναν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι τράπεζες. Στήριγμα στον γενικό δείκτη έδωσαν οι μετοχές της Mytilineos και της Τιτάν, με τους παράγοντες τις αγοράς να προεξοφλούν θετική εικόνα από τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, τα οποία πρόκειται να ανακοινώσουν αύριο. Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Viohalco για τρίτη ημέρα, παρουσιάζοντας τελικά κέρδη 1,47%.

Από την αρχή του έτους, το χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφει κέρδη άνω του 44% και παρόλα αυτά η αγορά θεωρείται ακόμα φθηνή, ενώ αναμένεται να διασπάσει με ευκολία το επόμενο σημείο αντίστασης. Η αποτίμηση της Ελλάδος με βάση τον δείκτη τιμή προς κέρδη (P/E) για τον MSCI Greece βρίσκεται περί τις 8,5 φορές. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος των αναδυόμενων αγορών βρίσκεται στις 12,1 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, ενώ των ανεπτυγμένων αγορών αγγίζει τις 16,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών. Δηλαδή η Ελλάδα διαπραγματεύεται με έκπτωση περί το 30% σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, ενώ με τις ανεπτυγμένες η έκπτωση κινείται κοντά στο 50%.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο πρώτος γύρος των εταιρικών αποτελεσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα η σκυτάλη περνά στις τράπεζες. Επίσης, αύριο το κλίμα στο χρηματιστήριο αναμένεται να επηρεαστεί από την απόφαση της ΕΚΤ, η οποία θα προβεί κατά πάσα πιθανότητα σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Σήμερα, πάντως, η Fed θα κάνει την αρχή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από την οποία και αναμένεται σχεδόν στο 100% ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25 μονάδες βάσης.

Εν αναμονή των αποφάσεων της Fed, οι ευρωπαϊκές αγορές λίγη ώρα πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης παρουσιάζουν απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση της τάξης του 0,75%, ο Dax της Φρανκφούρτης υποχωρεί κατά περίπου 0,63%, ο Cac 40 του Παρισιού κατά 1,6% και ο FTSE 100 του Λονδίνου κατά 0,40%. Οριακές απώλειες σημειώνει και ο FTSE MIB του Μιλάνου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Aegean: Χρονιά δυναμικής ανάπτυξης το 2023 – Τι θα ισχύσει με τα warrants

Δεν «πείθει» το σχέδιο της ΕΚΤ – Οι οικονομολόγοι βλέπουν νωρίτερα μείωση των επιτοκίων

Μεγάλες παρεμβάσεις από την ΕΚΤ στα stress tests – Υπερβολικά αισιόδοξες οι τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News