Business & Finance Τρίτη 25/07/2023, 19:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Νευρικότητα με το βλέμμα στα μακροοικονομικά και στις κεντρικές τράπεζες

Ομόλογα: Νευρικότητα με το βλέμμα στα μακροοικονομικά και στις κεντρικές τράπεζες

Άνοδο παρουσίασαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, ακολουθώντας την τάση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις των Φέντεραλ Ριζέρβ και ΕΚΤ τις δύο επόμενες συνεδριάσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 3,5 μονάδες βάσης στο 2,42%, εν μέσω ωστόσο νευρικότητας. Αρχικά υποχώρησε για να αυξηθεί εν συνεχεία από τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις της Ευρωζώνης σημείωσαν πτώση ρεκόρ στο δεύτερο τρίμηνο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς είχε υποχωρήσει τέσσερις μονάδες βάσης την προηγούμενη συνεδρίαση, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η οικονομική επιβράδυνση της Γερμανίας και της Ευρωζώνης επιδεινώθηκε τον Ιούλιο. 

Ωστόσο, οι ομολογιακές αποδόσεις στις ΗΠΑ ακολούθησαν αντίθετη κατεύθυνση καθώς οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει κάποιους κινδύνους ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο του αναμενομένου. 

Αναλυτές ανέφεραν επίσης ότι η πιο αδύναμη απ΄ό,τι αναμενόταν δημοπρασία διετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων έπληξε το επενδυτικό κλίμα και ώθησε σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις, ενώ ανοδικές πιέσεις άσκησε και ένα άρθρο της WSJ ότι η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να κηρύξει νίκη στη μάχη κατά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 3,21% αφού είχε υποχωρήσει πέντε μονάδες βάσης στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση. 

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι το κλίμα μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων επιδεινώθηκε τον Ιούλιο για τρίτο διαδοχικό μήνα. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 6,5 μονάδες βάσης στο 4,09% με το spread έναντι των γερμανικών στις 165 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος στα 184 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,75% με το spread στις 135 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία η απόδοση κινήθηκε στο 3,45%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News