Business & Finance Τρίτη 25/07/2023, 11:40
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ανεβάζει ταχύτητα με στήριγμα από τις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Ανεβάζει ταχύτητα με στήριγμα από τις τράπεζες

Το ορόσημο των 1.340 μονάδων, αγγίζοντας νέα υψηλά εννιαετίας, ξεπερνά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης το χρηματιστήριο της Αθήνας, έπειτα από δύο ημέρες επιφυλακτικών κινήσεων και προσπαθειών για κατοχύρωση κερδών.

Το αγοραστικό κοινό αφενός αναμένει τον πρώτο γύρο εταιρικών αποτελεσμάτων που ξεκινά αυτή την εβδομάδα, αφετέρου την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, η οποία αναμένεται να καταλήξει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, αλλά και ενδέχεται να δώσει σήμα για την επόμενη κίνηση από Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξουν επίσης εξελίξεις και στο πεδίο των stress tests, οι οποίες είναι πιθανό να επηρεάσουν την επενδυτική ψυχολογία.

Ο γενικός δείκτης άνοιξε με καλή δυναμική και κέρδη της τάξης του 0,6%, φτάνοντας αυτή την ώρα τις 1.345 μονάδες. Ισχυρή άνοδο άνω του 1,5% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, ενώ σημαντικά κέρδη τουλάχιστον 0,75% σημειώνει ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ειδικότερα, η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών του large cap σημειώνουν άνοδο, με την Aegean να πετάει σε ιστορικά υψηλά, αλλά και τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco και Ελλάκτωρ να προσφέρουν  στήριγμα, εκτός από τις τράπεζες που επίσης υπεραποδίδουν.

Στάση αναμονής στις ευρωαγορές

Στο μεταξύ, επιφυλακτικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ. Το επενδυτικό κλίμα φαίνεται βέβαια να βελτιώθηκε μετά τη δέσμευση της Κίνας να δώσει περισσότερη στήριξη στην οικονομία της, αλλά παράλληλα επηρεάστηκε από τα μικτά εταιρικά αποτελέσματα που έχουν δημοσιεύσει ήδη οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Επίσης, βαρίδι στο επενδυτικό κλίμα αποτέλεσε και ο δείκτης PMI για Γαλλία και Γερμανία, που έδειξε σαφή επιβράδυνση του ιδιωτικού τομέα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στάση αναμονής στις ευρωαγορές ενόψει Fed και EKT

Entersoft: Αλμα 52% στα κέρδη προ φόρων το πρώτο εξάμηνο

Μεγάλες παρεμβάσεις από την ΕΚΤ στα stress tests – Υπερβολικά αισιόδοξες οι τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News