Business & Finance Δευτέρα 24/07/2023, 20:25
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Οριακή άνοδο με στήριγμα από την ενέργεια

Ευρωπαϊκές μετοχές: Οριακή άνοδο με στήριγμα από την ενέργεια

οριακή άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα κέρδη του κλάδου ενέργειας και τηλεπικοινωνιών αντισταθμίστηκαν από τις ανησυχίες για ύφεση στην Ευρωζώνη και τις απώλειες στη Μαδρίτη μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών που δεν έδωσαν ξεκάθαρο πολιτικό αποτέλεσμα. 

Ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,3%, αφού ενδοσυνεδριακά άγγιξε χαμηλό εβδομάδας, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών τα οποία δεν δίδουν πλειοψηφία σε κανένα κόμμα στο κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να επαναληφθούν οι εκλογές. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δημιουργεί νευρικότητα μεταξύ των επενδυτών. Οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης υποχώρησαν, με την Endesa και την Iberdrola να καταγράφουν πτώση 2,7% και 0,5% αντίστοιχα. 

Ο δείκτης των ισπανικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων οι Banco de Sabadell, Banco Santander και Caixabank υποχώρησαν 0,3%.

Ωστόσο, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,1%, κοντά σε υψηλό πέντε εβδομάδων, παρά το γεγονός ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη διολίσθησε ακόμη περισσότερο σε ύφεση στον Ιούλιο. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ, μετά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, θεωρείται άκρως αβέβαιη. 

Οι ιρλανδικές μετοχές ήταν αυτές που άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στον πανευρωπαϊκό δείκτη, με πτώση 0,9%, μετά τις απώλειες 6,1% της Ryanair καθώς η εταιρεία προέβλεψε εξασθένηση της επιβατικής κίνησης για το 2024. 

Τις απώλειες συγκράτησαν τα κέρδη του κλάδου ενέργειας, κατά 1,5%, καθώς αυξήθηκε η τιμή αργού εν μέσω ανησυχιών για αύξηση της ζήτησης και τις ελπίδες για περισσότερα μέτρα στήριξης από την Κίνα. 

Σε άνοδο και ο κλάδος τηλεπικοινωνιών καθώς η μετοχή της Vodafone σημείωσε ράλι 4,1%, καθώς ανακοίνωσε αύξηση κερδών στο πρώτο τρίμηνο. 

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε στις 16.190 μονάδες με οριακή άνοδο 0,08%, ο CAC 40 στις 7.427 μονάδες με οριακή πτώση 0,07% ενώ στο Λονδίνο ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,2% στις 7.678 μονάδες.

Στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ο FTSE MIB στον Μιλάνο σημείωσε μικρή άνοδο 0,2% στις 28.908 μονάδες.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News