Business & Finance Δευτέρα 24/07/2023, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις – Ανησυχίες για ύφεση στην Ευρωζώνη

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις – Ανησυχίες για ύφεση στην Ευρωζώνη

Υποχώρησαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στον απόηχο των εξασθενημένων στοιχείων για την Ευρωζώνη που έκαναν τους συναλλασσομένους να περιορίσουν τα στοιχήματά τους σε περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις μετά τον Ιούλιο. 

Στον ρυθμό των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων του ευρώ κινήθηκαν και τα ισπανικά από τη στιγμή που δεν αναδύθηκε ξεκάθαρος νικητής στις εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία. 

Τα στοιχεία για μεταποίηση και υπηρεσίες στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου συρρίκνωση με το μεταποιητικό κλάδο να διολισθαίνει πιο βαθιά σε ύφεση. Ιδιαίτερα εξασθενημένη ήταν η δραστηριότητα στη Γερμανία, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας άφησαν βαρύ το στίγμα τους στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 2,39%. «Η μεταποίηση βρισκόταν εδώ και καιρό σε ύφεση, όμως το θέμα είναι ότι τώρα επιβαρύνεται και ο κλάδος υπηρεσιών», αναφέρει ο Μπεν Λέιντλερ, στρατηγικός αναλυτής της πλατφόρμας συναλλαγών eToro. H απόδοση του γερμανικού διετούς υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης στο 3,19%. 

Στην Ισπανία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης στο 3,44% με το spread έναντι των γερμανικών να διευρύνεται ελαφρώς στις 105 μονάδες βάσης. 

O Mαριάνο Κένα, οικονομολόγος της Barclays, αναφέρει ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ένα κοινοβούλιο στο οποίο κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία με νέες εκλογές να διενεργούνται στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική αστάθεια μπορεί να ασκήσει πιέσεις στις τιμές των κρατικών ομολόγων της Ισπανίας, όμως θεωρούν ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα παραμένουν δεσμευμένα στη δημοσιονομική πειθαρχία και στη μακροοικονομική σταθερότητα. 

Στην Ιταλία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 4,035% με το spread σταθερό στις 163 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αξιόλογος, στα 96 εκατ.ευρώ. Στη 10ετία η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,73% με το spread στις 136 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,43%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News