Business & Finance Δευτέρα 24/07/2023, 17:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ασκήσεις ισορροπίας στο Χρηματιστήριο – Χαμηλός ο τζίρος

Ασκήσεις ισορροπίας στο Χρηματιστήριο – Χαμηλός ο τζίρος

Ασκήσεις ισορροπίας έκανε σήμερα το χρηματιστήριο της Αθήνας, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με ανεπαίσθητη πτώση της τάξης του 0,13% και με χαμηλό τζίρο στα 68,42 εκατ. ευρώ.

Ο γενικός δείκτης, έχοντας κατοχυρώσει κέρδη 40% από την αρχή του έτους και τα υψηλά εννιαετίας την προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφώθηκε στις 1.337 μονάδες. Τα πρόσημα ήταν μικτά, όσο οι traders στρέφουν την προσοχή τους στον πρώτο γύρο των εταιρικών αποτελεσμάτων που ξεκινά αυτή την εβδομάδα, αλλά και στην απόφαση της ΕΚΤ αυτή την Πέμπτη, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε σήμερα με ήπια πτώση 0,15%, καθώς βουτιά άνω του 1% έκαναν οι μετοχές της MIG (2,51%), της Τέρνα Ενεργειακή και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς και της ΔΕΗ. Στον αντίποδα, σε νέα υψηλά βρέθηκαν οι μετοχές της Viohalco (6,45 ευρώ) και της Aegean (13 ευρώ), κάνοντας ράλι 3,04% και 2,36% αντίστοιχα. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν η Ελλάκτωρ, η ΟΛΠ και η Coca Cola HBC.

Με μικρή πτώση της τάξης του 0,14% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, καθώς η Eurobank ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,62%, η ΕΤΕ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ η Alpha Bank και η Πειραιώς έκλεισαν με πτώση 0,83% και 0,75% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παρά τα κέρδη της τάξης του 40% από τις αρχές του έτους η αγορά θεωρείται ακόμη φθηνή, γεγονός που προϊδεάζει για ένα «θερμό» καλοκαίρι για την χρηματιστηριακή αγορά. Η αποτίμηση της Ελλάδος με βάση τον δείκτη τιμή προς κέρδη (P/E) για τον MSCI Greece βρίσκεται περί τις 8,5 φορές. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος των αναδυόμενων αγορών βρίσκεται στις 12,1 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, ενώ των ανεπτυγμένων αγορών αγγίζει τις 16,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών. Δηλαδή η Ελλάδα διαπραγματεύεται με έκπτωση περί το 30% σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, ενώ με τις ανεπτυγμένες η έκπτωση κινείται κοντά στο 50%.

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές

Στο μεταξύ οριακές απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έπειτα από την ανακοίνωση του δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Ο ιδιωτικός τομέας της Γαλλίας και της Γερμανίας δείχνει σαφή σημάδια συρρίκνωσης προμηνύοντας πίεση το β’ εξάμηνο του έτους.

Αυτή την ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει πτώση 0,11%, ενώ ο Dax της Φρανκφούρτης, ο FTSE 100 του Λονδίνου και ο FTSE MIB του Μιλάνου σημειώνουν οριακή πτώση. Μεγαλύτερη βουτιά 0,3% καταγράφει ο CAC 40 του Παρισιού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Entersoft: Αλμα 52% στα κέρδη προ φόρων το πρώτο εξάμηνο

PMI: Σημάδια ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News