Business & Finance Δευτέρα 24/07/2023, 11:45
ΑΓΟΡΕΣ

Περιορισμένες κινήσεις στο Χρηματιστήριο – Μικτά πρόσημα

Περιορισμένες κινήσεις στο Χρηματιστήριο – Μικτά πρόσημα

Αναγνωριστικές κινήσεις γίνονται στο ταμπλό του χρηματιστηρίου της Αθήνας, καθώς η σημερινή συνεδρίαση ανοίγει την εβδομάδα του πρώτου γύρου εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς και της τελευταίας απόφασης από την ΕΚΤ και τη Fed για τη σεζόν στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,17% στις 1.336,91 μονάδες, έχοντας κατοχυρώσει από την  προηγούμενη εβδομάδα τα υψηλά εννιαετίας. Στο κόκκινο βρίσκονται αυτή την ώρα οι μετοχές των τραπεζών, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά περίπου 1,12%, ενώ επίσης πτώση σημειώνει και η μετοχή της MIG, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ που φαίνεται να διορθώνουν τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες άνω του 0,4%. Άνοδο σημειώνουν αυτή την ώρα οι μετοχές της Ελλάκτωρ, Aegean, Viohalco, Coca Cola HBC, o OTE και ΕΥΔΑΠ

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παρά τα κέρδη της τάξης του 40% από τις αρχές του έτους η αγορά θεωρείται ακόμη φθηνή, γεγονός που προϊδεάζει για ένα «θερμό» καλοκαίρι για την χρηματιστηριακή αγορά. Η αποτίμηση της Ελλάδος με βάση τον δείκτη τιμή προς κέρδη (P/E) για τον MSCI Greece βρίσκεται περί τις 8,5 φορές. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος των αναδυόμενων αγορών βρίσκεται στις 12,1 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, ενώ των ανεπτυγμένων αγορών αγγίζει τις 16,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών. Δηλαδή η Ελλάδα διαπραγματεύεται με έκπτωση περί το 30% σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, ενώ με τις ανεπτυγμένες η έκπτωση κινείται κοντά στο 50%.

Ευρωαγορές: Το βλέμμα στην ΕΚΤ

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα μιας εβδομάδας όπου όλα τα βλέμματα αναμένεται να στραφούν στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Federal Reserve, καθώς και σε ένα μπαράζ από ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει οριακή πτώση 0,06%, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να χάνει 0,12%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο 0,17% και τον CAC 40 στο Παρίσι 0,39%.

Απώλειες άνω του 1% σημειώνει ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης την επομένη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, όπου καμιά παράταξη δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία. Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο συντηρητικός αντίπαλος του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, το Λαϊκό Κόμμα του οποίου κέρδισε τις περισσότερες έδρες, θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας καταφυγής στις κάλπες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το «θερμό» καλοκαίρι του ελληνικού Χρηματιστηρίου – Πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές – Το βλέμμα σε κεντρικές τράπεζες και εταιρικά αποτελέσματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News