Business & Finance Δευτέρα 24/07/2023, 10:53
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές – Το βλέμμα σε κεντρικές τράπεζες και εταιρικά αποτελέσματα

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές – Το βλέμμα σε κεντρικές τράπεζες και εταιρικά αποτελέσματα

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα μιας εβδομάδας όπου όλα τα βλέμματα αναμένεται να στραφούν στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Federal Reserve, καθώς και σε ένα μπαράζ από ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,26%, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να χάνει 0,18%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο 0,25% και τον  CAC 40 στο Παρίσι 0,39%.

Απώλειες 1,6% σημειώνει ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης την επομένη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, όπου καμιά παράταξη δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία. Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο συντηρητικός αντίπαλος του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, το Λαϊκό Κόμμα του οποίου κέρδισε τις περισσότερες έδρες, θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας καταφυγής στις κάλπες.

Στους επιμέρους κλάδους, τράπεζες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πρωτοστατούν στην πτώση, ενώ οι τηλεπικοινωνίες υπερ-αποδίδουν.

Η Ryanair υποχωρεί, καθώς ανακοίνωσε κέρδη πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όμως προειδοποίησε ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των νέων αεροσκαφών από την Boeing θα επηρεάσουν την αύξηση της επιβατικής κίνησης το επόμενο έτος.

Η Vodafone ενισχύεται καθώς ανακοίνωσε αύξηση εσόδων από υπηρεσίες το πρώτο τρίμηνο που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών.

Το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών έχασε τη δυναμική του αυτόν τον μήνα, εν μέσω ανησυχιών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την επιθετική νομισματική σύσφιγξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η Federal Reserve των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκιά τους κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα. Η προσοχή των αγορών θα είναι στραμμένη σε τυχόν ενδείξεις για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνεται ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική.

Εν τω μεταξύ, η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο κορυφώνεται αυτή την εβδομάδα, καθώς εταιρείες του Stoxx 600 με συνολική κεφαλαιοποίηση 6,8 τρισ. δολαρίων θα δώσουν στη δημοσιότητα τα μεγέθη τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι οι εταιρείες να ξεπεράσουν τον χαμηλό πήχη για το τρίμηνο, αλλά οι προβλέψεις τους για το σύνολο της χρονιάς ενδέχεται να είναι πιο άσχημες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News