Business & Finance Παρασκευή 21/07/2023, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος για 4η διαδοχική συνεδρίαση – Κέρδη 0,9% στην εβδομάδα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος για 4η διαδοχική συνεδρίαση – Κέρδη 0,9% στην εβδομάδα

Mε άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση για τέταρτη συνεχή ημέρα, με τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600 να ενισχύεται 0,3%. 

Εξαίρεση ο δείκτης DAX ο οποίος έκλεισε με απώλειες 0,2% δεχόμενος πιέσεις από τις ζοφερές προοπτικές της SAP, οι οποίες επηρέασαν τον τεχνολογικό κλάδο. Ο τελευταίος κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Η SAP υποχώρησε 4,2% από τη στιγμή που η εταιρεία λογισμικού για επιχειρήσεις αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις στο τμήμα clouding. 

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,65% στις 7.432,77 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,23% στις 7.663,73 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,14% στις 28.855,09 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 9.571,50 μονάδες.

Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός κλάδος, ο οποίος υποχώρησε 4,8%, ήταν από τους μεγάλους χαμένους αυτής της εβδομάδας με πτώση 0,4% στη συνεδρίαση. Ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων υποχώρησε 1,5% εξαιτίας των αποθαρρυντικών αποτελεσμάτων ορισμένων επιχειρήσεων. 

Η σουηδική χαλυβουργία SSAB σημείωσε ποτώση 13,8% από τη στιγμή που τα λειτουργικά κέρδη της μειώθηκαν κατά το ήμισυ στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ η Norsk Hydro υποχώρησε 2,2% καθώς ο νορβηγικός παραγωγός αλουμινίου αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για τα κεφαλαιουχικά του έξοδα. 

Ο δείκτης STOXX 600 ενισχύηθηκε 0,9% στην εβδομάδα, κυρίως από το ράλι των βρετανικών μετοχών μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Ιουνίου που έδειξαν μεγάλη αποκλιμάκωση. Ωστόσο, οι ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας σε συνδυασμό με την εξασθένηση του κλάδου τεχνολογίας συγκράτησαν τα κέρδη. 

Ο FTSE 100 ενισχύθηκε 3% αυτή την εβδομάδα, στην καλύτερη επίδοση σε διάρκεια τεσσάρων μηνών. 

Οι επενδυτές περιμένουν τώρα τις συνεδριάσεις των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να πάρουν μία καλύτερη γεύση για την πορεία των επιτοκίων. 

Η Deutsche Bank αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% στις 27 Ιουλίου, ωστόσο προσέθεσε ότι η περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων το Σεπτέμβριο δεν μπορεί να αποκλειστεί λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση της ΕΚΤ να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News