Business & Finance Παρασκευή 21/07/2023, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή πτώση αποδόσεων – Κερδίζουν έδαφος τα ήπια σενάρια για τα επιτόκια

Ομόλογα: Μικρή πτώση αποδόσεων – Κερδίζουν έδαφος τα ήπια σενάρια για τα επιτόκια

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, κλείνοντας την εβδομάδα ελαφρώς χαμηλότερα, καθώς οι επενδυτές στάθηκαν στις ήπιες δηλώσεις των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και στις ενδείξεις για αποθέρμανση του πληθωρισμού. 

Το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη υποχώρησε αφότου τα στοιχεία σε Βρετανία και ΗΠΑ έδειξαν σαφή αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή, ενώ ακόμη και τα «γεράκια», μεταξύ των οποίων ο Ολλανδός Κλαας Νοτ, δήλωσαν ότι μία επιτοκιακή αύξηση το Σεπτέμβριο ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης, στο 2,43% και 4,6 μονάδες βάσης στην εβδομάδα, παρουσιάζοντας αποκλιμάκωση για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα. 

Στις 10 Ιουλίου, είχε αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαρτίου στο 2,67% και από τις αρχές Απριλίο παραμένει σταθερά πάνω από το 2,15%. 

Η ΕΚΤ, η Φέντεραλ Ριζέρβ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα πραγματοποιήσουν συνεδριάσεις την επόμενη εβδομάδα δίδοντας τον τόνο γιο το πως θα διαμορφωθούν οι αγορές κρατικών ομολόγων στη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η αναμενόμενη επιτοκιακή αύξηση από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουλίου ενδεχομένως να είναι η τελευταία στο σημερινό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, εάν τα οικονομία στοιχεία από το τώρα έως το Σεπτέμβριο επιβεβαιώσουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν. 

Οι αγορές θα παρακολουθήσουν εάν η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επαναλάβει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη πολύ έδαφος που θα πρέπει να καλυφθεί για να ωθήσει τα επιτόκια σε ένα επαρκές περιοριστικό επίπεδο. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Λαγκάρντ δεν θα επαναλάβει ότι χρειάζεται περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ενώ παράλληλα θα υπογραμμίσει την αβεβαιότητα στα σχόλια της για τη μελλοντική νομισματική πολιτική. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 3,23%. Εξακολουθεί να απέχει 16 μονάδες βάσης απο΄το 3,39%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, που άγγιξε στις 6 Ιουλίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 4,07% με το spread να περιορίζεται στις 162 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,78% με το spread στις 136 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,48%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 186 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News